Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem
Drożdżówki to jedne z klasyków wśród domowych wypieków. Do ich nadzienia warto użyć sezonowych produktów, jak np. rabarbaru. Z kolei, aby urozmaicić dobrze znany smak i zapach, można wykorzystać do pieczenia cukier różany i marcepan.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 250 g mąki pszennej
- 120 g mąki krupczatki
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru różanego
- 3/4 szklanki maślanki
- pół szklanki oleju
- 4 łodygi rabarbaru
- 100 g masy marcepanowej
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na całość wysypujemy pokrojony, umyty i obrany rabarbar oraz porwany na małe kawałeczki marcepan. Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: słodki przysmak z grilla. Gotowy w 15 minut
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze