Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74

Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem

Przepis

Drożdżówki to jedne z klasyków wśród domowych wypieków. Do ich nadzienia warto użyć sezonowych produktów, jak np. rabarbaru. Z kolei, aby urozmaicić dobrze znany smak i zapach, można wykorzystać do pieczenia cukier różany i marcepan.

3.3
(4 głosy)
Oceń:
d2mcw74
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem
www.mientablog.com
Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g mąki krupczatki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru różanego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 100 g masy marcepanowej
Przepis

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na całość wysypujemy pokrojony, umyty i obrany rabarbar oraz porwany na małe kawałeczki marcepan. Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: słodki przysmak z grilla. Gotowy w 15 minut

Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2mcw74

Podziel się opinią

1
Share
d2mcw74
d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74