Pyszna tarta z borówkami i bezą. Idealna na podwieczorek
Delikatne kruche ciasto, soczyste owoce borówki brusznicy i lekko przypieczona beza. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest bardzo prosty, choć trzeba poświęcić mu nieco czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny popołudniowy deser, koniecznie wypróbujecie nasz przepis. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
na spód do tarty:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- ½ kostki zimnego masła
- żółtko
- łyżka zimnej wody
na bezę:
- 3 białka
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- dodatkowo 4 szklanki borówki brusznicy (ok. 600 g)
Zacznij od przygotowania spodu do tarty. W dużej misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sito mąkę, cukier i szczyptę soli. Teraz dodaj pokrojone masło i szybko zagnieć. Dodaj żółtko, wodę i ponowie zagnieć ciasto rękami na gładką i jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na ok. godzinę do lodówki. W tym czasie wysmaruj formę do pieczenia traty masłem.
Ciasto wyjmij z lodówki, podsyp mąką, rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia traty. Ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż folią aluminiową i obciąż np. fasolą lub ryżem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzane góra dół) na 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez 5-10 minut na złoty kolor. Przestudź.
Czas na bezę. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, a pod koniec miksowania zacznij stopniowo dodawać cukier (nie przerywaj mieszania), a na nam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksuj (2-3 minuty wystarczą). Na upieczony spód wysyp umyte i osuszone borówki, a na nich rozsmaruj pianę z białek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z włączona funkcją termoobiegu na 20-25 minut.
Zobacz także wideo: Przepis na kruchą tartę z warzywami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze