Trwa ładowanie...
dk65ai2
03-10-2017 09:30

Pyszna tarta z borówkami i bezą. Idealna na podwieczorek

Przepis

Delikatne kruche ciasto, soczyste owoce borówki brusznicy i lekko przypieczona beza. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest bardzo prosty, choć trzeba poświęcić mu nieco czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny popołudniowy deser, koniecznie wypróbujecie nasz przepis. Będzie pysznie!

dk65ai2
5.0
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki

na spód do tarty:

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ½ kostki zimnego masła
  • żółtko
  • łyżka zimnej wody

na bezę:

  • 3 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo 4 szklanki borówki brusznicy (ok. 600 g)
Przepis

Zacznij od przygotowania spodu do tarty. W dużej misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sito mąkę, cukier i szczyptę soli. Teraz dodaj pokrojone masło i szybko zagnieć. Dodaj żółtko, wodę i ponowie zagnieć ciasto rękami na gładką i jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na ok. godzinę do lodówki. W tym czasie wysmaruj formę do pieczenia traty masłem.
Ciasto wyjmij z lodówki, podsyp mąką, rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia traty. Ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż folią aluminiową i obciąż np. fasolą lub ryżem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzane góra dół) na 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez 5-10 minut na złoty kolor. Przestudź.
Czas na bezę. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, a pod koniec miksowania zacznij stopniowo dodawać cukier (nie przerywaj mieszania), a na nam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksuj (2-3 minuty wystarczą). Na upieczony spód wysyp umyte i osuszone borówki, a na nich rozsmaruj pianę z białek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z włączona funkcją termoobiegu na 20-25 minut.

Zobacz także wideo: Przepis na kruchą tartę z warzywami

Pyszna tarta z borówkami i bezą. Idealna na podwieczorek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj