Przepis na drobiowe roladki z kurkami. Posmakują całej rodzinie
Sezon na kurki w pełni, warto więc wykorzystać go jak najlepiej. Wypróbujcie koniecznie nasz pomysł na rodzinny obiad. Delikatne mięso z kurczaka, owinięte boczkiem, a do tego aromatyczny sos kurkowy. Ten przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 7 plastrów podłużnych boczku parzonego
- cebula
- 20 dag kurek
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Przepis
- Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka, owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zapiekamy 25 minut w 180 st. C.
- W tym czasie obieramy cebule, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone grzyby kurki.
- Na koniec zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką pszenną, 2 minuty gotujemy.
- Sos przekładamy do naczynia i układamy upieczone mięso.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl