Pizza z jajem i ricottą. Podbije twoje kubki smakowe
Nie, pizza nie należy do tradycyjnej diety śródziemnomorskiej, przynajmniej nie jest jej kluczową częścią, ale ujrzała światło dzienne w XVI stuleciu w Neapolu. Od początku przyjmuje się, że to tamtejsza wariacja na temat galette’a .
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Ciasto na pizzę:
- 1 i 4/5 szklanki mąki pszennej
- 240 ml zimnej wody
- 6 g cukru
- 6 g soli
- 10 g drożdży
Ciasto na pizzę:
- Wymieszaj wszystkie składniki i dobrze zagnieć ciasto.
- Wstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na 4 części.
- Rozwałkuj każdą na placek o średnicy ok. 25 cm i przełóż na papier do pieczenia.
- Zamroź lub od razu nałóż dodatki i upiecz. Jeśli mroziłeś placki, wyjmij je przed pieczeniem na kilka
- minut z zamrażalnika, żeby się ogrzały.
Dodatki:
- Włącz piekarnik na 250 st. C z termoobiegiem.
- Posmaruj spody do pizzy crème fraiche i zrób na nich kleksy ricotty (4–5 kleksów na każdy placek). Nie zdejmuj placków z papieru przez cały proces pieczenia.
- Piecz w piekarniku przez 3 min, potem wyjmij i wbij na środek jajo.
- Znów wstaw do piekarnika na 4–6 min, aż spód się upiecze. Sprawdź, ostrożnie unosząc ciasto z papieru, czy pizza jest gotowa, czy nadal wilgotna.
- Wyjmij placek z piekarnika, skrop oliwą i dopraw pieprzem.
Przepis pochodzi z książki Niklasa Ekstedt i Henrika Ennarta "Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu".
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze