Trwa ładowanie...
d284iud
30-05-2017 08:23

Pierogi z kabanosem i ziemniakami

Przepis

Doskonałe pierogi z ziemniaczanym farszem z dodatkiem kabanosów. Co ciekawe, również ciasto jest przygotowane z ziemniaków. Najlepiej smakują podsmażone, okraszone cebulką i kawałkami kabanosów.

d284iud
3.1
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kulinarnamaniusia.pl
Źródło: www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 120 g kabanosów pieczonych
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
Przepis

Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło, dodajcie jeszcze odrobinę mąki. Bierzemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na placek, wykrawamy szklanką koła. Pamiętajmy, aby zawsze lekko podsypywać stolnicę mąką.

Czas na farsz. Ugotowane i wystudzone ziemniaki tłuczemy tłuczkiem. Kabanosy ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni na łyżce oleju dusimy cebulkę, na sam koniec wrzucamy starte kabanosy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem mieszamy. Lepimy pierogi, na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy. Gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżką oleju, po wypłynięciu dodatkowo 4-5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze. Podawać np. podsmażone na patelni z dodatkiem uduszonej cebulki i podsmażonych cienkich plasterków kabanosów.
Zobacz także: przepyszny sposób na młodą kapustę

Pierogi z kabanosem i ziemniakami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d284iud
d284iud
d284iud
d284iud
Więcej tematów
d284iud