Pierogi ruskie według stuletniej receptury
- Tym razem moją zachcianką okazały się zwyczajne, tradycyjne pierogi ruskie - pisze autorka bloga"Marta M.". Przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Farsz:
- 800 g ziemniaków
- 800 g sera twarogowego tłustego
- 2 cebule, obrane, poszatkowane
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Ciasto na pierogi:
- 800 g mąki pszennej
- około 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soli
Przepis
Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem cukru. Doprawiamy ją solą, pieprzem. Do większej miski wkładamy ugotowane ziemniaki, dodajemy twaróg oraz cebulkę. Ugniatamy, próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Przepis
Zacznij od przesiania mąki, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Ciasto powinno być dość luźne i miękkie. Dlatego lepiej dodać wody za dużo, niż za mało. Ciasto powinno się wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na jakieś pół godziny. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Wykrój szklanką krążki i nałóż farsz łyżką. Zlep i gotuj po kilka pieróg w osolonej wodzie.