Trwa ładowanie...
d46pna1
d46pna1

Pierogi ruskie według stuletniej receptury

Przepis

- Tym razem moją zachcianką okazały się zwyczajne, tradycyjne pierogi ruskie - pisze autorka bloga"Marta M.". Przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku.

2.1
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Pierogi ruskie według stuletniej receptury
Marta M.
Składniki

Farsz:

  • 800 g ziemniaków
  • 800 g sera twarogowego tłustego
  • 2 cebule, obrane, poszatkowane
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Ciasto na pierogi:

  • 800 g mąki pszennej
  • około 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli
Przepis

Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem cukru. Doprawiamy ją solą, pieprzem. Do większej miski wkładamy ugotowane ziemniaki, dodajemy twaróg oraz cebulkę. Ugniatamy, próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Zacznij od przesiania mąki, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Ciasto powinno być dość luźne i miękkie. Dlatego lepiej dodać wody za dużo, niż za mało. Ciasto powinno się wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na jakieś pół godziny. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Wykrój szklanką krążki i nałóż farsz łyżką. Zlep i gotuj po kilka pieróg w osolonej wodzie.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Pierogi ruskie według stuletniej receptury
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
8
Share
d46pna1
d46pna1
d46pna1
d46pna1
Więcej tematów
d46pna1