Pierogi ruskie według stuletniej receptury

- Tym razem moją zachcianką okazały się zwyczajne, tradycyjne pierogi ruskie - pisze autorka bloga"Marta M.". Przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku.

Pierogi ruskie według stuletniej recepturyPierogi ruskie według stuletniej receptury
oprac. Katarzyna Gileta

Farsz:

  • 800 g ziemniaków
  • 800 g sera twarogowego tłustego
  • 2 cebule, obrane, poszatkowane
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Ciasto na pierogi:

  • 800 g mąki pszennej
  • około 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli

Przepis

Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem cukru. Doprawiamy ją solą, pieprzem. Do większej miski wkładamy ugotowane ziemniaki, dodajemy twaróg oraz cebulkę. Ugniatamy, próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Przepis

Zacznij od przesiania mąki, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Ciasto powinno być dość luźne i miękkie. Dlatego lepiej dodać wody za dużo, niż za mało. Ciasto powinno się wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na jakieś pół godziny. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Wykrój szklanką krążki i nałóż farsz łyżką. Zlep i gotuj po kilka pieróg w osolonej wodzie.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości