Trwa ładowanie...
dk65ai2
11-08-2020 11:38

Pasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Pokochacie go już po pierwszym kęsie

Przepis

Agnieszka Maciąg podzieliła się na swoim blogu sprawdzonym przepisem na pasztet z cukinii. Pasztet jest lekki, pyszny, zdrowy, idealny dla osób na diecie. Przygotowanie pasztetu z cukinii nie jest trudne. Pamiętajmy jednak, by wybrać świeże składniki dobrej jakości – ekologiczne warzywa, jajka od "szczęśliwych kur", zioła. Wypróbujcie koniecznie przepis.

dk65ai2
4.7
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub posiekanych
  • 4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki kaszy manny (można ją zastąpić drobna kaszką kukurydzianą lub bułka tartą)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 jajka
  • duży pęczek natki pietruszki posiekany
  • posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przepis
  • Cukinię zetrzyj razem ze skórką na tarce o dużych oczkach, a następnie odciśnij z nadmiaru wody. Marchewkę również zetrzyj, a cebulę drobno posiekaj.
  • Piekarnik rozgrzej do 190C.
  • Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dopraw sola i pieprzem.
  • Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  • W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką. Masę przełóż do foremki.
  • Pasztet piecz przez około godzinę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Pokochacie go już po pierwszym kęsie
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj