Pasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Pokochacie go już po pierwszym kęsie
Agnieszka Maciąg podzieliła się na swoim blogu sprawdzonym przepisem na pasztet z cukinii. Pasztet jest lekki, pyszny, zdrowy, idealny dla osób na diecie. Przygotowanie pasztetu z cukinii nie jest trudne. Pamiętajmy jednak, by wybrać świeże składniki dobrej jakości – ekologiczne warzywa, jajka od "szczęśliwych kur", zioła. Wypróbujcie koniecznie przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 2 średnie cukinie
- 1 duża marchewka
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub posiekanych
- 4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ½ szklanki kaszy manny (można ją zastąpić drobna kaszką kukurydzianą lub bułka tartą)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 4 jajka
- duży pęczek natki pietruszki posiekany
- posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- Cukinię zetrzyj razem ze skórką na tarce o dużych oczkach, a następnie odciśnij z nadmiaru wody. Marchewkę również zetrzyj, a cebulę drobno posiekaj.
- Piekarnik rozgrzej do 190C.
- Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dopraw sola i pieprzem.
- Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
- W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką. Masę przełóż do foremki.
- Pasztet piecz przez około godzinę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze