Trwa ładowanie...
d32x2j8
d32x2j8

Pasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Pokochacie go już po pierwszym kęsie

Przepis

Agnieszka Maciąg podzieliła się na swoim blogu sprawdzonym przepisem na pasztet z cukinii. Pasztet jest lekki, pyszny, zdrowy, idealny dla osób na diecie. Przygotowanie pasztetu z cukinii nie jest trudne. Pamiętajmy jednak, by wybrać świeże składniki dobrej jakości – ekologiczne warzywa, jajka od "szczęśliwych kur", zioła. Wypróbujcie koniecznie przepis.

3.0
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Pasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Pokochacie go już po pierwszym kęsie
123RF
Składniki
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub posiekanych
  • 4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki kaszy manny (można ją zastąpić drobna kaszką kukurydzianą lub bułka tartą)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 jajka
  • duży pęczek natki pietruszki posiekany
  • posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przepis
  • Cukinię zetrzyj razem ze skórką na tarce o dużych oczkach, a następnie odciśnij z nadmiaru wody. Marchewkę również zetrzyj, a cebulę drobno posiekaj.
  • Piekarnik rozgrzej do 190C.
  • Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dopraw sola i pieprzem.
  • Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  • W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką. Masę przełóż do foremki.
  • Pasztet piecz przez około godzinę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Pokochacie go już po pierwszym kęsie
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
10
Share
d32x2j8
d32x2j8
d32x2j8
d32x2j8
Więcej tematów
d32x2j8