Pasta z zielonego groszku i awokado
Mimo, że na sklepowych półkach znajdziemy wiele past do smarowania pieczywa np. na bazie twarożku, jajek czy grillowanych warzyw, to uważam, że te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze, zdrowsze, no i tańsze. Polecam pyszną pastę z awokado i zielonego groszku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 3 dojrzałe awokado
- 20 dag startego parmezanu
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 10 listków bazylii
- kilka listków mięty
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
- 6 jaj przepiórczych
- chleb pełnoziarnisty (najlepiej tostowy w kształcie kwadratów, aby łatwo było wycinać kształty, np. serca)
Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy.
Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią. Gotowe - zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek.
Z chleba wycinamy "serca". Na każdej kromce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.
Taka propozycja na śniadanie lub przekąskę to pyszna porcja cennego białka, witaminy D, a także kwasów omega-3 i witamin. Jeśli nie zużyjemy całego awokado, resztę najlepiej przechowywać wraz z pestkę, dzięki czemu nie ściemnieje.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze