Trwa ładowanie...
d34at7c
d34at7c

Pasta z zielonego groszku i awokado

Przepis

Mimo, że na sklepowych półkach znajdziemy wiele past do smarowania pieczywa np. na bazie twarożku, jajek czy grillowanych warzyw, to uważam, że te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze, zdrowsze, no i tańsze. Polecam pyszną pastę z awokado i zielonego groszku.

4.0
(8 głosów)
Oceń:
d34at7c
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Pasta z zielonego groszku i awokado
123
Składniki
  • 3 dojrzałe awokado
  • 20 dag startego parmezanu
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 10 listków bazylii
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • 6 jaj przepiórczych
  • chleb pełnoziarnisty (najlepiej tostowy w kształcie kwadratów, aby łatwo było wycinać kształty, np. serca)
Przepis

Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy.

Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią. Gotowe - zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek.

Z chleba wycinamy "serca". Na każdej kromce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.

Taka propozycja na śniadanie lub przekąskę to pyszna porcja cennego białka, witaminy D, a także kwasów omega-3 i witamin. Jeśli nie zużyjemy całego awokado, resztę najlepiej przechowywać wraz z pestkę, dzięki czemu nie ściemnieje.

Pasta z zielonego groszku i awokado
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d34at7c

Podziel się opinią

Share
d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c