Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Prosty obiad, który posmakuje każdemu
Masz ochotę na coś pysznego, ale zarazem prostego w przygotowaniu i efektownego? Oto przepis na faszerowaną paprykę. Danie syci na długo i wybornie smakuje. Przekonaj się sam!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 papryki,
- 300 g mielonego mięsa,
- ½ szklanki ryżu,
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- ulubione zioła,
- 200 g tartego sera żółtego,
- szklanka bulionu,
- olej do smażenia.
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone, dopraw je przyprawami i usmaż. Mięso, ugotowany ryż, przyprawy oraz połowę przygotowanego sera wymieszaj ze sobą. Papryki umyj, przekrój wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne. Farszem napełnij papryki. Wierzch posyp resztą tartego sera. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 30 minut.
Zobacz także wideo: Przepis na ryż smażony
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze