Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną

Szukasz pomysłu na rodzinny obiad lub kolację? Proponujemy pieczone papryki z przepysznym farszem z dodatkiem kaszy jaglanej, koziego sera, kiełbasy chorizo i ciecierzycy. Musimy przyznać, że to połączenie jest genialne. Faszerowane papryki podajemy z aromatycznym dipem.

Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglanąPieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 czerwonych papryk
  • 6 żółtych papryk
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 starta marchew
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g suszonej ciecierzycy (namoczona na noc) lub z puszki
  • 12 pomidorów suszonych, zalanych wrzątkiem i odcedzonych
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 300 g miękkiego serka koziego
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • olej z orzeszków ziemnych
  • masło klarowane
  • gałązki tymianku

Na dip:

  • jogurt naturalny
  • posiekany czosnek
  • starty ogórek
  • 12 posiekanych listków mięty
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Przepis

  • Odcedzamy ciecierzycę i gotujemy ją w osolonej wodzie przez 2 godziny na wolnym ogniu. Składniki na dip mieszamy i zostawiamy.
  • Ze wszystkich papryk ucinamy wierzchołki i usuwamy miąższ oraz pestki. Zimną wodą zalewamy kaszę jaglaną i gotujemy w słonej wodzie al dente.
  • Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
  • Z patelni po chorizo odlewamy prawie cały tłuszcz i dodajemy łyżkę masła klarowanego. Podgrzewamy i wrzucamy szalotki. Podsmażamy 3 minuty, po czym dodajemy marchewkę i ponownie smażymy 3 minuty.
  • Na koniec dołączamy pokrojony czosnek, listki tymianku, sól oraz pieprz. Smażymy 1 minutę i wszystko przekładamy do największego garnka.
  • Dodajemy do niego także kiełbasę chorizo, odcedzoną kaszę jaglaną, cieciorkę, kozi serek, włoskie orzechy oraz suszone pomidory.
  • Wszystko mieszamy, lecz bardzo delikatnie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W tym czasie, wcześniej przygotowane papryki, nadziewamy farszem i przykrywamy wierzchołkami.
  • Układamy je w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem z orzeszków ziemnych. Pieczemy je przez 1 godzinę. Podajemy razem z dipem. Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇