Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną

Szukasz pomysłu na rodzinny obiad lub kolację? Proponujemy pieczone papryki z przepysznym farszem z dodatkiem kaszy jaglanej, koziego sera, kiełbasy chorizo i ciecierzycy. Musimy przyznać, że to połączenie jest genialne. Faszerowane papryki podajemy z aromatycznym dipem.

Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglanąPieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 czerwonych papryk
  • 6 żółtych papryk
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 starta marchew
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g suszonej ciecierzycy (namoczona na noc) lub z puszki
  • 12 pomidorów suszonych, zalanych wrzątkiem i odcedzonych
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 300 g miękkiego serka koziego
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • olej z orzeszków ziemnych
  • masło klarowane
  • gałązki tymianku

Na dip:

  • jogurt naturalny
  • posiekany czosnek
  • starty ogórek
  • 12 posiekanych listków mięty
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Przepis

  • Odcedzamy ciecierzycę i gotujemy ją w osolonej wodzie przez 2 godziny na wolnym ogniu. Składniki na dip mieszamy i zostawiamy.
  • Ze wszystkich papryk ucinamy wierzchołki i usuwamy miąższ oraz pestki. Zimną wodą zalewamy kaszę jaglaną i gotujemy w słonej wodzie al dente.
  • Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
  • Z patelni po chorizo odlewamy prawie cały tłuszcz i dodajemy łyżkę masła klarowanego. Podgrzewamy i wrzucamy szalotki. Podsmażamy 3 minuty, po czym dodajemy marchewkę i ponownie smażymy 3 minuty.
  • Na koniec dołączamy pokrojony czosnek, listki tymianku, sól oraz pieprz. Smażymy 1 minutę i wszystko przekładamy do największego garnka.
  • Dodajemy do niego także kiełbasę chorizo, odcedzoną kaszę jaglaną, cieciorkę, kozi serek, włoskie orzechy oraz suszone pomidory.
  • Wszystko mieszamy, lecz bardzo delikatnie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W tym czasie, wcześniej przygotowane papryki, nadziewamy farszem i przykrywamy wierzchołkami.
  • Układamy je w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem z orzeszków ziemnych. Pieczemy je przez 1 godzinę. Podajemy razem z dipem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę