Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną
Szukasz pomysłu na rodzinny obiad lub kolację? Proponujemy pieczone papryki z przepysznym farszem z dodatkiem kaszy jaglanej, koziego sera, kiełbasy chorizo i ciecierzycy. Musimy przyznać, że to połączenie jest genialne. Faszerowane papryki podajemy z aromatycznym dipem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 6 czerwonych papryk
- 6 żółtych papryk
- 250 g kaszy jaglanej
- 1 starta marchew
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g suszonej ciecierzycy (namoczona na noc) lub z puszki
- 12 pomidorów suszonych, zalanych wrzątkiem i odcedzonych
- 300 g kiełbasy chorizo
- 4 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
- 300 g miękkiego serka koziego
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- olej z orzeszków ziemnych
- masło klarowane
- gałązki tymianku
Na dip:
- jogurt naturalny
- posiekany czosnek
- starty ogórek
- 12 posiekanych listków mięty
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- Odcedzamy ciecierzycę i gotujemy ją w osolonej wodzie przez 2 godziny na wolnym ogniu. Składniki na dip mieszamy i zostawiamy.
- Ze wszystkich papryk ucinamy wierzchołki i usuwamy miąższ oraz pestki. Zimną wodą zalewamy kaszę jaglaną i gotujemy w słonej wodzie al dente.
- Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
- Z patelni po chorizo odlewamy prawie cały tłuszcz i dodajemy łyżkę masła klarowanego. Podgrzewamy i wrzucamy szalotki. Podsmażamy 3 minuty, po czym dodajemy marchewkę i ponownie smażymy 3 minuty.
- Na koniec dołączamy pokrojony czosnek, listki tymianku, sól oraz pieprz. Smażymy 1 minutę i wszystko przekładamy do największego garnka.
- Dodajemy do niego także kiełbasę chorizo, odcedzoną kaszę jaglaną, cieciorkę, kozi serek, włoskie orzechy oraz suszone pomidory.
- Wszystko mieszamy, lecz bardzo delikatnie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- W tym czasie, wcześniej przygotowane papryki, nadziewamy farszem i przykrywamy wierzchołkami.
- Układamy je w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem z orzeszków ziemnych. Pieczemy je przez 1 godzinę. Podajemy razem z dipem. Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze