Trwa ładowanie...
d2rdo24

Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną

Przepis

Szukasz pomysłu na rodzinny obiad lub kolację? Proponujemy pieczone papryki z przepysznym farszem z dodatkiem kaszy jaglanej, koziego sera, kiełbasy chorizo i ciecierzycy. Musimy przyznać, że to połączenie jest genialne. Faszerowane papryki podajemy z aromatycznym dipem.

2.5
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 6 czerwonych papryk
  • 6 żółtych papryk
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 starta marchew
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g suszonej ciecierzycy (namoczona na noc) lub z puszki
  • 12 pomidorów suszonych, zalanych wrzątkiem i odcedzonych
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 300 g miękkiego serka koziego
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • olej z orzeszków ziemnych
  • masło klarowane
  • gałązki tymianku

Na dip:

  • jogurt naturalny
  • posiekany czosnek
  • starty ogórek
  • 12 posiekanych listków mięty
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
Przepis
  • Odcedzamy ciecierzycę i gotujemy ją w osolonej wodzie przez 2 godziny na wolnym ogniu. Składniki na dip mieszamy i zostawiamy.
  • Ze wszystkich papryk ucinamy wierzchołki i usuwamy miąższ oraz pestki. Zimną wodą zalewamy kaszę jaglaną i gotujemy w słonej wodzie al dente.
  • Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
  • Z patelni po chorizo odlewamy prawie cały tłuszcz i dodajemy łyżkę masła klarowanego. Podgrzewamy i wrzucamy szalotki. Podsmażamy 3 minuty, po czym dodajemy marchewkę i ponownie smażymy 3 minuty.
  • Na koniec dołączamy pokrojony czosnek, listki tymianku, sól oraz pieprz. Smażymy 1 minutę i wszystko przekładamy do największego garnka.
  • Dodajemy do niego także kiełbasę chorizo, odcedzoną kaszę jaglaną, cieciorkę, kozi serek, włoskie orzechy oraz suszone pomidory.
  • Wszystko mieszamy, lecz bardzo delikatnie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W tym czasie, wcześniej przygotowane papryki, nadziewamy farszem i przykrywamy wierzchołkami.
  • Układamy je w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem z orzeszków ziemnych. Pieczemy je przez 1 godzinę. Podajemy razem z dipem. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2rdo24

Podziel się opinią

1
1
Share
d2rdo24
d2rdo24
d2rdo24
d2rdo24
Więcej tematów
d2rdo24