Papryka nadziewana makrelą i szpinakiem

Nadziewane czerwone papryki z makrelą i szpinakiem to uczta dla oczu i kubków smakowych. Bliskowschodnia mieszanka przypraw ras el hanout nadaje im pikantny charakter. Smaki pasują do siebie idealnie, na dodatek jest to danie łatwe do wykonania.

Papryka nadziewana makrelą i szpinakiemPapryka nadziewana makrelą i szpinakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 200 g świeżej makreli
• 4 czerwone papryki
• 200 g ugotowanego brązowego ryżu
• 150 g liści szpinaku
• 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
• 1,5 łyżki przyprawy ras el hanout
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 50 ml wody
• 1 łyżka oliwy
• sól i pieprz do smaku

Przepis

1. Odetnij wierzchołki papryk i odłóż je na bok. Następnie wydrąż papryki.
2. Na patelni podsmaż czosnek na oliwie i dodaj przecier pomidorowy.
3. Dodaj szpinak i smaż, mieszając, aż straci objętość.
4. Następnie dodaj ugotowany ryż, ras el hanout i wodę.
5. Dołóż surową makrelę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
6. Rozdziel całość na 4 papryki, przykryj odkrojonymi wierzchołkami i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary