Naleśnikowy tort serowy z mięsnym farszem. Smakowite danie dla rodziny
Naleśnikowy tort na wytrawnie to pyszny sposób na rodzinny obiad lub kolację dla kilku osób. Po rozkrojeniu danie zachwyci pysznymi warstwami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
*Naleśniki: *
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy
- tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 400 g śmietany 18 proc
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 średnie ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczka ostrej papryki
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ze składników na naleśniki przygotować ciasto - powinno być o konsystencji śmietany. Smażymy naleśniki, wykładając je na głęboki talerz odwrócony dnem do góry.
Oczyszczone mięso drobno pokroić po podsmażyć na oleju z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Gdy będzie zarumienione, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i papryką. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy 3/4 sera i całość trzymamy na średnim ogniu, aż ser ładnie się roztopi. Na koniec dodajemy pietruszkę i mieszamy.
Zaczynamy układać naleśniki z farszem w formie tortu - lekko dociskając każdy naleśnik. Na koniec posypujemy pozostałą częścią sera. Przed podaniem można zapiec 10 minut w 200 stopniach C.
Zobacz także wideo: puszyste naleśniki z owocami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze