Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Letni deser z 1893 roku. Słodki bałagan w pucharku

Przepis

Tradycyjna nazwa tego deseru to Eton Mess. Powstał w 1893 roku i był to deser podawany w jednym z angielskich szkół, właśnie w miejscowości Eton. "Mess" z kolei wywodzi się z samego wyglądu – deser jest jednym wielkim bałaganem. - Im więcej się dzieje, im więcej nieregularnych warstw i kolorów, tym lepiej - zauważa autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

5.0
(1 głos)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Letni deser z 1893 roku. Słodki bałagan w pucharku
Przepisy tradycyjne
Składniki
  • łyżeczka cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 36 proc.
  • 80 g ciasteczek
  • kilka sztuk bezików
  • 100 g mascarpone
  • ulubione jagody: truskawki, borówki, maliny, jeżyny
Przepis

Przygotuj bitą śmietanę: schłodzoną ubijaj na najwyższych obrotach i pod koniec dodaj odrobinkę cukru pudru. Na sam koniec ubijania dodaj mascarpone i ubijaj na średnich obrotach, tak żeby całość ładnie się połączyła. Umyj ulubione owoce: truskawki, borówki, maliny, jeżyny – wszystkie jagody, na które masz ochotę. Większe owoce (truskawki) pokrój na mniejsze kawałki. Rozdrobnij beziki i utrzyj na miazgę w moździerzu na kruche ciasteczka. Do pucharków dodawaj: pokruszone ciasteczka, warstwę kremu z bitej śmietany, owoce, beziki, ponownie warstwę kremu, owoce i beziki. Deser możesz ewentualnie skropić ulubionym likierem. Od razu podawaj.

Zobacz też: chaczapuri

Letni deser z 1893 roku. Słodki bałagan w pucharku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4i2tal

Podziel się opinią

5
1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal