Trwa ładowanie...
dodrp67
dodrp67

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Przepis

Kruche ciasto z rabarbarem, serem i kruszonką. Bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, pyszne. Część rabarbaru możemy zastąpić truskawkami. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 370 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.

Dodatkowo:

  • 30 g zmielonych herbatników

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń malinowy bez cukru (można użyć śmietankowego lub waniliowego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)
  • 5 + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g gotowego sera na sernik (zmielony twaróg)
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g truskawek (można zastąpić rabarbarem)
Przepis

Przygotujemy rabarbar:

  • Rabarbar i truskawki pokroić na kawałeczki. Przełożyć do miski, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.

Przygotujemy budyń:

  • Do rondelka wlać 300 ml mleka, dodać 5 łyżek cukru, cukier z prawdziwą wanilią i zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń, mieszając, przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do ostudzenia na około 2 godziny.

Ciasto:

  • Do miski przesiać cukier puder i mąkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wymieszać krótko łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).
  • Wilgotne okruchy podzielić na dwie równe części.
  • Jedną część zagnieść, powstanie gładkie ciasto. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Drugą część okruchów (czyli naszą kruszonkę) również nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  • Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Schłodzone, gładkie ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki, tak na okrąg o średnicy około 30cm.
  • Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 2-3 cm brzeg. Ciasto przy brzegu można dociąć nożem, a skrawki ciasta poskubać palcami i dodać do kruszonki.
  • Gotowe ciasto w blaszce posypać równomiernie zmielonymi herbatnikami.
  • Budyń przełożyć do miski, dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  • Gotową masę budyniową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Rabarbar osączyć na sitku i ułożyć na wierzchu ciasta. Na koniec ciasto posypać kruszonką.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1
Share
dodrp67
dodrp67
dodrp67
dodrp67
dodrp67