Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Kruche ciasto z rabarbarem, serem i kruszonką. Bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, pyszne. Część rabarbaru możemy zastąpić truskawkami. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
Dodatkowo:
- 30 g zmielonych herbatników
Nadzienie:
- 500 ml mleka
- 1 budyń malinowy bez cukru (można użyć śmietankowego lub waniliowego)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)
- 5 + 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g gotowego sera na sernik (zmielony twaróg)
- 500 g rabarbaru
- 200 g truskawek (można zastąpić rabarbarem)
Przygotujemy rabarbar:
- Rabarbar i truskawki pokroić na kawałeczki. Przełożyć do miski, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.
Przygotujemy budyń:
- Do rondelka wlać 300 ml mleka, dodać 5 łyżek cukru, cukier z prawdziwą wanilią i zagotować.
- Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń, mieszając, przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do ostudzenia na około 2 godziny.
Ciasto:
- Do miski przesiać cukier puder i mąkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wymieszać krótko łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).
- Wilgotne okruchy podzielić na dwie równe części.
- Jedną część zagnieść, powstanie gładkie ciasto. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Drugą część okruchów (czyli naszą kruszonkę) również nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
- Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzone, gładkie ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki, tak na okrąg o średnicy około 30cm.
- Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 2-3 cm brzeg. Ciasto przy brzegu można dociąć nożem, a skrawki ciasta poskubać palcami i dodać do kruszonki.
- Gotowe ciasto w blaszce posypać równomiernie zmielonymi herbatnikami.
- Budyń przełożyć do miski, dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Gotową masę budyniową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
- Rabarbar osączyć na sitku i ułożyć na wierzchu ciasta. Na koniec ciasto posypać kruszonką.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze