Żółtko w jajku to płynne złoto. Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia

Jedz jajka i ciesz się zdrowiem! Nowe badania pokazują, że nie ma zdrowszego dodatku do sałatki niż… żółtko jajka.

Jajko to najlepszy dodatek do surowych warzyw.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Do niedawna eksperci ostrzegali, że jedzenie żółtek jajek źle się dla nas skończy. Wszyscy przez pyszną jajecznicę i jajko na miękko mieliśmy mieć pozatykane tętnice, mieliśmy cierpieć na choroby serca. Winien miał być cholesterol. Tymczasem okazało się, że cholesterol zawarty w produktach spożywczych nie ma rzeczywistego wpływu na metabolizm cholesterolu. Pisząc wprost, jeśli spożywamy cholesterol nie oznacza to, że poziom cholesterolu w organizmie wzrośnie.

Druga dobra wiadomość dla miłośników jajek jest taka, że niektóre jajka podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu we krwi. A to z kolei zmniejszy ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Żółtka zawierają mieszankę tłuszczów nasyconych i nienasyconych – to kolejny składnik odżywczy, który jest niesłusznie uważamy za szkodliwy. Oczywiście pod warunkiem, że pochodzi ze zdrowego, naturalnego źródła. Żółtka mają dużo witaminy E, karotenoidów (to dzięki nim żółtka mają piękny, żywy kolor) oraz luteinę i zeaksantynę, które wspomagają zdrowie oczu i chronią przed stanem zapalnym.

Zobacz też: Gwiazdorskie jajecznice. Testujemy cztery przepisy znanych kucharzy

Wspomniane karotenoidy można znaleźć również w owocach i warzywach. Jednak żółtka mają tą przewagę, że karotenoidy muszą być spożywane z tłuszczem, aby organizm mógł je w pełni wchłonąć. Jajko jest zatem kompletnym źródłem tego składnika. Nie są też tuczące – dwa duże jaja dostarczają 143 kalorii, 13 gramów białka i prawie 10 gramów tłuszczu.

"Time" zwraca równie uwagę na badania, które wykazały, że sałata z surowych warzyw z jajkiem dostarcza 9 razy więcej karotenoidów niż gdyby została zaserwowana bez jajka. Podobne wnioski wyciągnięto na temat wchłaniania witaminy E. Przyczyną tego sukcesu jest żółtko – w białku nie znajdziemy tłuszczu.

Źródło: time.com

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯