Żółtko w jajku to płynne złoto. Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia

Jedz jajka i ciesz się zdrowiem! Nowe badania pokazują, że nie ma zdrowszego dodatku do sałatki niż… żółtko jajka.

Jajko to najlepszy dodatek do surowych warzyw.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Do niedawna eksperci ostrzegali, że jedzenie żółtek jajek źle się dla nas skończy. Wszyscy przez pyszną jajecznicę i jajko na miękko mieliśmy mieć pozatykane tętnice, mieliśmy cierpieć na choroby serca. Winien miał być cholesterol. Tymczasem okazało się, że cholesterol zawarty w produktach spożywczych nie ma rzeczywistego wpływu na metabolizm cholesterolu. Pisząc wprost, jeśli spożywamy cholesterol nie oznacza to, że poziom cholesterolu w organizmie wzrośnie.

Druga dobra wiadomość dla miłośników jajek jest taka, że niektóre jajka podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu we krwi. A to z kolei zmniejszy ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Żółtka zawierają mieszankę tłuszczów nasyconych i nienasyconych – to kolejny składnik odżywczy, który jest niesłusznie uważamy za szkodliwy. Oczywiście pod warunkiem, że pochodzi ze zdrowego, naturalnego źródła. Żółtka mają dużo witaminy E, karotenoidów (to dzięki nim żółtka mają piękny, żywy kolor) oraz luteinę i zeaksantynę, które wspomagają zdrowie oczu i chronią przed stanem zapalnym.

Zobacz też: Gwiazdorskie jajecznice. Testujemy cztery przepisy znanych kucharzy

Wspomniane karotenoidy można znaleźć również w owocach i warzywach. Jednak żółtka mają tą przewagę, że karotenoidy muszą być spożywane z tłuszczem, aby organizm mógł je w pełni wchłonąć. Jajko jest zatem kompletnym źródłem tego składnika. Nie są też tuczące – dwa duże jaja dostarczają 143 kalorii, 13 gramów białka i prawie 10 gramów tłuszczu.

"Time" zwraca równie uwagę na badania, które wykazały, że sałata z surowych warzyw z jajkiem dostarcza 9 razy więcej karotenoidów niż gdyby została zaserwowana bez jajka. Podobne wnioski wyciągnięto na temat wchłaniania witaminy E. Przyczyną tego sukcesu jest żółtko – w białku nie znajdziemy tłuszczu.

Źródło: time.com

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce