Trwa ładowanie...

Żółtko w jajku to płynne złoto. Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia

Jedz jajka i ciesz się zdrowiem! Nowe badania pokazują, że nie ma zdrowszego dodatku do sałatki niż… żółtko jajka.

Żółtko w jajku to płynne złoto. Możesz je jeść bez wyrzutów sumieniaŹródło: Shutterstock.com
d2elop0
d2elop0

Do niedawna eksperci ostrzegali, że jedzenie żółtek jajek źle się dla nas skończy. Wszyscy przez pyszną jajecznicę i jajko na miękko mieliśmy mieć pozatykane tętnice, mieliśmy cierpieć na choroby serca. Winien miał być cholesterol. Tymczasem okazało się, że cholesterol zawarty w produktach spożywczych nie ma rzeczywistego wpływu na metabolizm cholesterolu. Pisząc wprost, jeśli spożywamy cholesterol nie oznacza to, że poziom cholesterolu w organizmie wzrośnie.

Druga dobra wiadomość dla miłośników jajek jest taka, że niektóre jajka podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu we krwi. A to z kolei zmniejszy ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Żółtka zawierają mieszankę tłuszczów nasyconych i nienasyconych – to kolejny składnik odżywczy, który jest niesłusznie uważamy za szkodliwy. Oczywiście pod warunkiem, że pochodzi ze zdrowego, naturalnego źródła. Żółtka mają dużo witaminy E, karotenoidów (to dzięki nim żółtka mają piękny, żywy kolor) oraz luteinę i zeaksantynę, które wspomagają zdrowie oczu i chronią przed stanem zapalnym.

Zobacz też: Gwiazdorskie jajecznice. Testujemy cztery przepisy znanych kucharzy

Wspomniane karotenoidy można znaleźć również w owocach i warzywach. Jednak żółtka mają tą przewagę, że karotenoidy muszą być spożywane z tłuszczem, aby organizm mógł je w pełni wchłonąć. Jajko jest zatem kompletnym źródłem tego składnika. Nie są też tuczące – dwa duże jaja dostarczają 143 kalorii, 13 gramów białka i prawie 10 gramów tłuszczu.

"Time" zwraca równie uwagę na badania, które wykazały, że sałata z surowych warzyw z jajkiem dostarcza 9 razy więcej karotenoidów niż gdyby została zaserwowana bez jajka. Podobne wnioski wyciągnięto na temat wchłaniania witaminy E. Przyczyną tego sukcesu jest żółtko – w białku nie znajdziemy tłuszczu.

Źródło: time.com

d2elop0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2elop0
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj