Trwa ładowanie...
do85q4f

Żółtko w jajku to płynne złoto. Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia

Jedz jajka i ciesz się zdrowiem! Nowe badania pokazują, że nie ma zdrowszego dodatku do sałatki niż… żółtko jajka.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jajko to najlepszy dodatek do surowych warzyw.
Jajko to najlepszy dodatek do surowych warzyw. (Shutterstock.com)
do85q4f

Do niedawna eksperci ostrzegali, że jedzenie żółtek jajek źle się dla nas skończy. Wszyscy przez pyszną jajecznicę i jajko na miękko mieliśmy mieć pozatykane tętnice, mieliśmy cierpieć na choroby serca. Winien miał być cholesterol. Tymczasem okazało się, że cholesterol zawarty w produktach spożywczych nie ma rzeczywistego wpływu na metabolizm cholesterolu. Pisząc wprost, jeśli spożywamy cholesterol nie oznacza to, że poziom cholesterolu w organizmie wzrośnie.

Druga dobra wiadomość dla miłośników jajek jest taka, że niektóre jajka podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu we krwi. A to z kolei zmniejszy ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Żółtka zawierają mieszankę tłuszczów nasyconych i nienasyconych – to kolejny składnik odżywczy, który jest niesłusznie uważamy za szkodliwy. Oczywiście pod warunkiem, że pochodzi ze zdrowego, naturalnego źródła. Żółtka mają dużo witaminy E, karotenoidów (to dzięki nim żółtka mają piękny, żywy kolor) oraz luteinę i zeaksantynę, które wspomagają zdrowie oczu i chronią przed stanem zapalnym.

do85q4f

Zobacz też: Gwiazdorskie jajecznice. Testujemy cztery przepisy znanych kucharzy

Wspomniane karotenoidy można znaleźć również w owocach i warzywach. Jednak żółtka mają tą przewagę, że karotenoidy muszą być spożywane z tłuszczem, aby organizm mógł je w pełni wchłonąć. Jajko jest zatem kompletnym źródłem tego składnika. Nie są też tuczące – dwa duże jaja dostarczają 143 kalorii, 13 gramów białka i prawie 10 gramów tłuszczu.

"Time" zwraca równie uwagę na badania, które wykazały, że sałata z surowych warzyw z jajkiem dostarcza 9 razy więcej karotenoidów niż gdyby została zaserwowana bez jajka. Podobne wnioski wyciągnięto na temat wchłaniania witaminy E. Przyczyną tego sukcesu jest żółtko – w białku nie znajdziemy tłuszczu.

do85q4f

Źródło: time.com

Podziel się opinią

Share

do85q4f

do85q4f
do85q4f