Trwa ładowanie...
d2cnfso
17-05-2022 13:35

Krucha tarta ze szparagami i przepiórczymi jajkami

Przepis

Rewelacyjna tarta ze szparagami i jajeczkami przepiórczymi sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych przyjęć, jak i na kolację czy drugie śniadanie do pracy. Wbrew pozorom, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d2cnfso
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Ciasto:

  • 150 g masła roślinnego
  • 300 g maki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 jajko M
  • mąka do podsypania

Masa:

  • 3 jajka M
  • 270 g sera śmietankowo kanapkowego w kostce
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 50 g tartego sera żółtego np. grana padano, parmezan
  • mielony pieprz czarny do smaku
  • pęczek szczypiorku

Ponadto:

  • 6 jajek przepiórczych
  • garść świeżych szparagów
  • świeże listki mięty i bazylii
  • świeży koperek
Przepis
  • Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 4 mm, o średnicy większej niż forma, żeby wyłożyć jej boki. Ciasto przekładamy na formę przez odwrócenie go razem z papierem. Papier odklejamy i ciastem wylepiamy całą formę razem z bokami, nadmiar odcinamy.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
  • Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
  • W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Masa: jajka kurze łączymy rozkruszonym serem kanapkowym, śmietanką, miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy ser żółty, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i mieszamy.
  • Szparagi myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem,odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Odmierzamy od strony główki długość ok. 10 cm, pozostałą część odkładamy (można wykorzystać do innego dania np. zupy).
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 min, żeby lekko przestygło. Przelewamy na nią masę serową, układamy szparagi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy ok. 20 min.
  • Następnie wyjmujemy, wbijamy jajka przepiórcze i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 min, tak, aby białko nam się ścięło. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, dekorujemy bazylia, mięta i koperkiem.
Krucha tarta ze szparagami i przepiórczymi jajkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj