Krucha tarta ze szparagami i przepiórczymi jajkami
Rewelacyjna tarta ze szparagami i jajeczkami przepiórczymi sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych przyjęć, jak i na kolację czy drugie śniadanie do pracy. Wbrew pozorom, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 150 g masła roślinnego
- 300 g maki krupczatki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 1 jajko M
- mąka do podsypania
Masa:
- 3 jajka M
- 270 g sera śmietankowo kanapkowego w kostce
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 50 g tartego sera żółtego np. grana padano, parmezan
- mielony pieprz czarny do smaku
- pęczek szczypiorku
Ponadto:
- 6 jajek przepiórczych
- garść świeżych szparagów
- świeże listki mięty i bazylii
- świeży koperek
- Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 4 mm, o średnicy większej niż forma, żeby wyłożyć jej boki. Ciasto przekładamy na formę przez odwrócenie go razem z papierem. Papier odklejamy i ciastem wylepiamy całą formę razem z bokami, nadmiar odcinamy.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
- Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
- W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
- Masa: jajka kurze łączymy rozkruszonym serem kanapkowym, śmietanką, miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy ser żółty, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i mieszamy.
- Szparagi myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem,odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Odmierzamy od strony główki długość ok. 10 cm, pozostałą część odkładamy (można wykorzystać do innego dania np. zupy).
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 min, żeby lekko przestygło. Przelewamy na nią masę serową, układamy szparagi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy ok. 20 min.
- Następnie wyjmujemy, wbijamy jajka przepiórcze i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 min, tak, aby białko nam się ścięło. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, dekorujemy bazylia, mięta i koperkiem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze