Trwa ładowanie...
d1p6b8g

Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom

Przepis

Nowa odsłona drobiowych kotlecików. Są przepyszne i rozpływają się w ustach. Lekko czosnkowa marynata służy za aromatyczną panierkę oraz sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste. Przepis pochodzi z bloga Di bloguje od Diany Rusiłowicz.

d1p6b8g
3.3
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Dibloguje.pl
Źródło: Dibloguje.pl
Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (spora; około 500-600 g) Marynata:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany (płaskie)
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli (można według smaku)
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia
Przepis

Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.

Umytą oraz osuszoną pierś przekroić na dwie części i następnie delikatnie po skosie pokroić na plastry o grubości 1 cm. Mięso dokładnie pokryć marynatą oraz wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie na rozgrzanym oleju należy smażyć kotleciki. Powinny być zarumienione z obu stron. Gotowe kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

30
6
Share
d1p6b8g
d1p6b8g
d1p6b8g
d1p6b8g
d1p6b8g
Więcej tematów
d1p6b8g