Trwa ładowanie...

Rodzaje śmietany - praktyczny poradnik w kuchni

Śmietanka, śmietana kwaśna, słodka, kremówka, czyli jaka? W przepisach kulinarnych często pojawiają się takie określenia, a ich autorzy za pewnik przyjmują, że każdy wie, o jak tłustą śmietanę chodzi. Dlatego postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości i przygotowaliśmy dla was krótki przewodnik po śmietanach.

Rodzaje śmietany - praktyczny poradnik w kuchniŹródło: 123RF.COM
d2jjgmo
d2jjgmo

Czym różni się śmietanka od śmietany? Upraszczając, śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka. Jednak dla niektórych taka odpowiedź może być niewystarczająca. Zatem różnią się one nie tylko smakiem i zawartością tłuszczu, ale także sposobem powstania. Śmietanka otrzymywana jest z odwirowanego mleka, następnie pasteryzuje się ją. Najczęściej charakteryzuje się płynną konsystencją. Natomiast śmietana jest specjalnie ukwaszana poprzez kultury bakterii kwasu mlekowego lub w naturalny sposób.

Zawartość tłuszczu a zastosowanie

  • Śmietanka 9 proc. - jest przeznaczona do kawy, ale z jej dodatkiem z powodzeniem możemy przygotowywać mleczne koktajle.
  • Śmietana 9 proc. - to odtłuszczona, kwaśna śmietana dla dbających o linię.
  • Śmietana 12 proc. - jest nazywana także śmietaną kwaśną i świetnie komponuje się z różnego rodzaju sałatkami.
  • Śmietana 18 proc. - także jest śmietaną kwaśną. Najlepiej dodawać ją do zup i sosów, ponieważ zagęszcza i wzbogaca ich smak.
  • Śmietana 22 proc. - najczęściej nazywana jest tłustą śmietaną do sosów.
  • Śmietanka 30 proc. - inaczej kremówka. Idealna do deserów.
  • Śmietanka 36 proc. - także nazywana kremówką. Szczególnie przeznaczona jest do deserów, ponieważ bardzo łatwo ją ubić.
Domyślny opis zdjęcia na stronę główną Shutterstock.com
Domyślny opis zdjęcia na stronę główną Źródło: Shutterstock.com

Jak przechowywać śmietanę?

Najtrwalsze śmietany, które posiadają najdłuższy termin przydatności do spożycia, to UHT. Można przechowywać je w temperaturze pokojowej nawet do trzech miesięcy. Inne śmietanki i śmietany, które na opakowaniu nie mają oznaczenia UHT, najlepiej trzymać w lodówce i tylko 2 dni od chwili po otwarciu.

Warto wiedzieć

  • Dodając bitą śmietanę do gęstej masy, najpierw dodaj kilka łyżek śmietany, zamieszaj całość, a następnie dodaj pozostałą jej część.
  • Przed przystąpieniem do ubijania śmietanki 30 lub 36 proc., najpierw schłodź ją min. 12 godzin w lodówce.
  • Jak zapobiec zwarzeniu śmietany w zupie? Najpierw dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, a dopiero potem wlej całość do garnka.
  • Śmietanę do zupy czy sosu dodawaj przed samym końcem gotowania. Jeśli dodasz ją wcześniej, będzie bardziej ciężkostrawna. Zobacz także wideo: Czekoladowe omleciki z bitą śmietaną. Mniam!
d2jjgmo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jjgmo
Więcej tematów