WP

Rodzaje śmietany - praktyczny poradnik w kuchni

Śmietanka, śmietana kwaśna, słodka, kremówka, czyli jaka? W przepisach kulinarnych często pojawiają się takie określenia, a ich autorzy za pewnik przyjmują, że każdy wie, o jak tłustą śmietanę chodzi. Dlatego postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości i przygotowaliśmy dla was krótki przewodnik po śmietanach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Śmietana kwaśna 12 proc.
Śmietana kwaśna 12 proc. (123RF.COM)
WP

Czym różni się śmietanka od śmietany? Upraszczając, śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka. Jednak dla niektórych taka odpowiedź może być niewystarczająca. Zatem różnią się one nie tylko smakiem i zawartością tłuszczu, ale także sposobem powstania. Śmietanka otrzymywana jest z odwirowanego mleka, następnie pasteryzuje się ją. Najczęściej charakteryzuje się płynną konsystencją. Natomiast śmietana jest specjalnie ukwaszana poprzez kultury bakterii kwasu mlekowego lub w naturalny sposób.

Zawartość tłuszczu a zastosowanie

  • Śmietanka 9 proc. - jest przeznaczona do kawy, ale z jej dodatkiem z powodzeniem możemy przygotowywać mleczne koktajle.
  • Śmietana 9 proc. - to odtłuszczona, kwaśna śmietana dla dbających o linię.
  • Śmietana 12 proc. - jest nazywana także śmietaną kwaśną i świetnie komponuje się z różnego rodzaju sałatkami.
  • Śmietana 18 proc. - także jest śmietaną kwaśną. Najlepiej dodawać ją do zup i sosów, ponieważ zagęszcza i wzbogaca ich smak.
  • Śmietana 22 proc. - najczęściej nazywana jest tłustą śmietaną do sosów.
  • Śmietanka 30 proc. - inaczej kremówka. Idealna do deserów.
  • Śmietanka 36 proc. - także nazywana kremówką. Szczególnie przeznaczona jest do deserów, ponieważ bardzo łatwo ją ubić.
WP
Domyślny opis zdjęcia na stronę główną Shutterstock.com
Podziel się

Jak przechowywać śmietanę?

Najtrwalsze śmietany, które posiadają najdłuższy termin przydatności do spożycia, to UHT. Można przechowywać je w temperaturze pokojowej nawet do trzech miesięcy. Inne śmietanki i śmietany, które na opakowaniu nie mają oznaczenia UHT, najlepiej trzymać w lodówce i tylko 2 dni od chwili po otwarciu.

Warto wiedzieć

WP
  • Dodając bitą śmietanę do gęstej masy, najpierw dodaj kilka łyżek śmietany, zamieszaj całość, a następnie dodaj pozostałą jej część.
  • Przed przystąpieniem do ubijania śmietanki 30 lub 36 proc., najpierw schłodź ją min. 12 godzin w lodówce.
  • Jak zapobiec zwarzeniu śmietany w zupie? Najpierw dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, a dopiero potem wlej całość do garnka.
  • Śmietanę do zupy czy sosu dodawaj przed samym końcem gotowania. Jeśli dodasz ją wcześniej, będzie bardziej ciężkostrawna. Zobacz także wideo: Czekoladowe omleciki z bitą śmietaną. Mniam!
WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP