Rodzaje śmietany - praktyczny poradnik w kuchni

Śmietanka, śmietana kwaśna, słodka, kremówka, czyli jaka? W przepisach kulinarnych często pojawiają się takie określenia, a ich autorzy za pewnik przyjmują, że każdy wie, o jak tłustą śmietanę chodzi. Dlatego postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości i przygotowaliśmy dla was krótki przewodnik po śmietanach.

Śmietana kwaśna 12 proc.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Czym różni się śmietanka od śmietany? Upraszczając, śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka. Jednak dla niektórych taka odpowiedź może być niewystarczająca. Zatem różnią się one nie tylko smakiem i zawartością tłuszczu, ale także sposobem powstania. Śmietanka otrzymywana jest z odwirowanego mleka, następnie pasteryzuje się ją. Najczęściej charakteryzuje się płynną konsystencją. Natomiast śmietana jest specjalnie ukwaszana poprzez kultury bakterii kwasu mlekowego lub w naturalny sposób.

Zawartość tłuszczu a zastosowanie

  • Śmietanka 9 proc. - jest przeznaczona do kawy, ale z jej dodatkiem z powodzeniem możemy przygotowywać mleczne koktajle.
  • Śmietana 9 proc. - to odtłuszczona, kwaśna śmietana dla dbających o linię.
  • Śmietana 12 proc. - jest nazywana także śmietaną kwaśną i świetnie komponuje się z różnego rodzaju sałatkami.
  • Śmietana 18 proc. - także jest śmietaną kwaśną. Najlepiej dodawać ją do zup i sosów, ponieważ zagęszcza i wzbogaca ich smak.
  • Śmietana 22 proc. - najczęściej nazywana jest tłustą śmietaną do sosów.
  • Śmietanka 30 proc. - inaczej kremówka. Idealna do deserów.
  • Śmietanka 36 proc. - także nazywana kremówką. Szczególnie przeznaczona jest do deserów, ponieważ bardzo łatwo ją ubić.
Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© Shutterstock.com

Jak przechowywać śmietanę?

Najtrwalsze śmietany, które posiadają najdłuższy termin przydatności do spożycia, to UHT. Można przechowywać je w temperaturze pokojowej nawet do trzech miesięcy. Inne śmietanki i śmietany, które na opakowaniu nie mają oznaczenia UHT, najlepiej trzymać w lodówce i tylko 2 dni od chwili po otwarciu.

Warto wiedzieć

  • Dodając bitą śmietanę do gęstej masy, najpierw dodaj kilka łyżek śmietany, zamieszaj całość, a następnie dodaj pozostałą jej część.
  • Przed przystąpieniem do ubijania śmietanki 30 lub 36 proc., najpierw schłodź ją min. 12 godzin w lodówce.
  • Jak zapobiec zwarzeniu śmietany w zupie? Najpierw dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, a dopiero potem wlej całość do garnka.
  • Śmietanę do zupy czy sosu dodawaj przed samym końcem gotowania. Jeśli dodasz ją wcześniej, będzie bardziej ciężkostrawna. Zobacz także wideo: Czekoladowe omleciki z bitą śmietaną. Mniam!
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza