Gazpacho. Andaluzyjski sposób na upały
Zimne zupy przygotowuje się w wielu kuchniach świata. Różnią się one składnikami, ale zawsze podawane są bardzo schłodzone. Jednym z najbardziej znanych chłodników jest hiszpańskie gazpacho. Składnikami tej zupy są pomidory, papryka, cebula, oliwa, czerstwy chleb, sól i pieprz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Ogórka obrać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i usunąć pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić w kostkę, 1/3 odłożyć.
- Kromkę chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Zmiksować dokładnie pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku.
- Dodać koncentrat pomidorowy i olej. Dodać odłożone warzywa pokrojone w kostkę, wymieszać.
- Gazpacho podawać dobrze schłodzone. Przyprawić do smaku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze