Trwa ładowanie...
d3maxlm
24-05-2022 09:28

Gazpacho. Andaluzyjski sposób na upały

Przepis

Zimne zupy przygotowuje się w wielu kuchniach świata. Różnią się one składnikami, ale zawsze podawane są bardzo schłodzone. Jednym z najbardziej znanych chłodników jest hiszpańskie gazpacho. Składnikami tej zupy są pomidory, papryka, cebula, oliwa, czerstwy chleb, sól i pieprz.

d3maxlm
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 ogórek,
  • 2-3 dojrzałe pomidory,
  • 1/2 zielonej i żółtej papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • kromka białego chleba,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • ząbek czosnku.
Przepis
  • Ogórka obrać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i usunąć pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić w kostkę, 1/3 odłożyć.
  • Kromkę chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Zmiksować dokładnie pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i olej. Dodać odłożone warzywa pokrojone w kostkę, wymieszać.
  • Gazpacho podawać dobrze schłodzone. Przyprawić do smaku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gazpacho. Andaluzyjski sposób na upały
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d3maxlm

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3maxlm
d3maxlm
d3maxlm
d3maxlm
Więcej tematów
d3maxlm