Trwa ładowanie...
d2ossym

Chłodnik

123
Źródło: 123

Chodniki jemy głównie w okresie letnim. Są niezwykle zdrowe, sycące, a dobrze wykonane potrafią być pysznym i wykwintnym daniem. Warto po nie sięgać, i to nie tylko w czasie upałów.

Zupy kojarzą nam się chłodnymi dniami. To właśnie zimą zdecydowanie częściej robimy klasyczne pomidorówki czy jarzynowe, a w czasie jesiennego przeziębienia sięgamy po składniki potrzebne do przyrządzenia rosołu. Ale latem również możemy jeść płynne potrawy, a najlepszym rozwiązaniem na upalny czas będzie chłodnik. Nie tylko pomoże nam w schłodzeniu naszego organizmu, ale także nawodni nas i dostarczy wielu witamin i minerałów.

*Chłodnik – charakterystyka *
Chłodnik to rodzaj zupy, którą podaje się na zimno. Książkowo jego temperatura powinna być niższa niż 14 stopni Celsjusza. Możemy go przyrządzić z niemal wszystkich rodzajów warzyw i owoców: pomidorów, kalarepy, botwinki czy ogórków. Bazą chłodnika jest zazwyczaj maślanka, jogurt naturalny lub kefir. Dodatkami do takiej zupy na zimno mogą być zioła, koperek czy szczypiorek.

*Chłodni litewski – najbardziej znana zupa na zimno *
Chociaż rodzajów chłodników jest naprawdę bardzo dużo, w Polsce zdecydowanie najczęściej możemy spotkać się z chłodnikiem litewskim. To zupa na zimno przygotowana z botwiny. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a smak pyszny i odświeżający, zwłaszcza w czasie wiosennych i wczesnoletnich dni.

Młode buraki należy ugotować, a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posiekane łodygi botwiny łączymy ze startymi bulwami, a do całości dodajemy bazę, czyli zsiadłe mleko i jogurt. Taką zupę na zimno doprawia się zazwyczaj solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Następnie najeży ją oczywiście schłodzić w lodówce. Zazwyczaj chłodnik litewski podaje się z jajkiem ugotowanym na twardo.

*Chłodnik – dlaczego warto jeść *
Po chłodniki powinniśmy sięgać nie tylko ze względu na to, że są pyszne, a ich przyrządzanie nie jest czasochłonne. Takie zupy na zimno są także wyjątkowo zdrowe. Odpowiedni skomponowany chłodnik będzie źródłem błonnika, witamin, białka, tłuszczu i węglowodanów. Dodatkowo płynna forma tego dania pomoże nam w nawodnieniu naszego orgiazmu, co jest szczególnie istotne w czasie letnich upałów. Chłodniki powinny też jeść osoby, które dbają o swoją sylwetkę i są na diecie odchudzającej. Taka gęsta zupa zaspokoi nasz apetyt na bardzo długi czas, dzięki czemu nie będziemy podjadać.

d2ossym
d2ossym
d2ossym
Więcej tematów
d2ossym

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj