Trwa ładowanie...
d2g076j
d2g076j

Chłodnik

Chodniki jemy głównie w okresie letnim. Są niezwykle zdrowe, sycące, a dobrze wykonane potrafią być pysznym i wykwintnym daniem. Warto po nie sięgać, i to nie tylko w czasie upałów.

Zupy kojarzą nam się chłodnymi dniami. To właśnie zimą zdecydowanie częściej robimy klasyczne pomidorówki czy jarzynowe, a w czasie jesiennego przeziębienia sięgamy po składniki potrzebne do przyrządzenia rosołu. Ale latem również możemy jeść płynne potrawy, a najlepszym rozwiązaniem na upalny czas będzie chłodnik. Nie tylko pomoże nam w schłodzeniu naszego organizmu, ale także nawodni nas i dostarczy wielu witamin i minerałów.

*Chłodnik – charakterystyka *
Chłodnik to rodzaj zupy, którą podaje się na zimno. Książkowo jego temperatura powinna być niższa niż 14 stopni Celsjusza. Możemy go przyrządzić z niemal wszystkich rodzajów warzyw i owoców: pomidorów, kalarepy, botwinki czy ogórków. Bazą chłodnika jest zazwyczaj maślanka, jogurt naturalny lub kefir. Dodatkami do takiej zupy na zimno mogą być zioła, koperek czy szczypiorek.

*Chłodni litewski – najbardziej znana zupa na zimno *
Chociaż rodzajów chłodników jest naprawdę bardzo dużo, w Polsce zdecydowanie najczęściej możemy spotkać się z chłodnikiem litewskim. To zupa na zimno przygotowana z botwiny. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a smak pyszny i odświeżający, zwłaszcza w czasie wiosennych i wczesnoletnich dni.

Młode buraki należy ugotować, a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posiekane łodygi botwiny łączymy ze startymi bulwami, a do całości dodajemy bazę, czyli zsiadłe mleko i jogurt. Taką zupę na zimno doprawia się zazwyczaj solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Następnie najeży ją oczywiście schłodzić w lodówce. Zazwyczaj chłodnik litewski podaje się z jajkiem ugotowanym na twardo.

*Chłodnik – dlaczego warto jeść *
Po chłodniki powinniśmy sięgać nie tylko ze względu na to, że są pyszne, a ich przyrządzanie nie jest czasochłonne. Takie zupy na zimno są także wyjątkowo zdrowe. Odpowiedni skomponowany chłodnik będzie źródłem błonnika, witamin, białka, tłuszczu i węglowodanów. Dodatkowo płynna forma tego dania pomoże nam w nawodnieniu naszego orgiazmu, co jest szczególnie istotne w czasie letnich upałów. Chłodniki powinny też jeść osoby, które dbają o swoją sylwetkę i są na diecie odchudzającej. Taka gęsta zupa zaspokoi nasz apetyt na bardzo długi czas, dzięki czemu nie będziemy podjadać.

d2g076j

d2g076j
d2g076j
d2g076j