Chłodnik z kwasu chlebowego. Najlepsze smaki na ciepłe dni
Na lato najlepszy jest chłodnik. Zwłaszcza chłodnik z kwasu chlebowego. Jego zaletą jest szybkie przygotowanie, bez spędzania wielu godzin w kuchni. Prosty i sprawdzony przepis prosto z bloga "Ugotowane-pozamiatane".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce
- ogórek zielony – obrany i drobno pokrojony
- 4 ogórki kiszone – drobno pokrojone
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone na ósemki
- po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane
- 2 jajka na twardo do dekoracji – obrane i pokrojone na ćwiartki
- litr kwasu chlebowego – schłodzonego
- 3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie)
- sok z połowy cytryny
- świeżo zmielony pieprz
Dodatki warzywne rozdzielić po równo na 4 talerze lub miseczki. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa na talerzu, doprawić pieprzem i udekorować jajkiem.
Zobacz także: pijane misie - hit na imprezy i przyjęcia w domu
src="https://d.wpimg.pl/503259626-626903629/pijanemini.jpg"/>
Polecamy wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze