Znudziła ci się botwinka? Wypróbuj przepis na chłodnik szczawiowy
Niewiele osób wie, że ze szczawiu można przygotować smaczny chłodnik. Delikatny, lekko kwaśny, może z powodzeniem konkurować z popularną botwinką. Przepis na chłodnik szczawiowy pochodzi z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Jajka ugotuj na twardo i obierz. Cebulę drobno pokrój i podsmaż.
- Wlej wino i smaż do odparowania alkoholu. Dodaj umyty i pokrojony szczaw.
- Chwilę smaż i wlej bulion. Gotuj 10-15 min. i odstaw do ostygnięcia, dopraw do smaku.
- Ogórka pokrój w kostkę, koperek i szczypiorek posiekaj. Do schłodzonej zupy dodaj zioła, podawaj z jajkiem i śmietaną lub jogurtem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze