Znudziła ci się botwinka? Wypróbuj przepis na chłodnik szczawiowy

Niewiele osób wie, że ze szczawiu można przygotować smaczny chłodnik. Delikatny, lekko kwaśny, może z powodzeniem konkurować z popularną botwinką. Przepis na chłodnik szczawiowy pochodzi z bloga "Kwelka gotuje".

Znudziła ci się botwinka? Wypróbuj przepis na chłodnik szczawiowyZnudziła ci się botwinka? Wypróbuj przepis na chłodnik szczawiowy
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 cebula
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 0,5 l bulionu/rosołu/wody
  • 1 ogórek
  • pół pęczka koperku
  • szczypiorek
  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • 2 jajka

Przepis

  • Jajka ugotuj na twardo i obierz. Cebulę drobno pokrój i podsmaż.
  • Wlej wino i smaż do odparowania alkoholu. Dodaj umyty i pokrojony szczaw.
  • Chwilę smaż i wlej bulion. Gotuj 10-15 min. i odstaw do ostygnięcia, dopraw do smaku.
  • Ogórka pokrój w kostkę, koperek i szczypiorek posiekaj. Do schłodzonej zupy dodaj zioła, podawaj z jajkiem i śmietaną lub jogurtem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja