Trwa ładowanie...
d3zrlz5
11-02-2022 15:53

Faszerowana polędwiczka w winnym sosie z żurawiną

Przepis

Polędwiczka wieprzowa to niezwykle delikatne i miękkie mięso. Odpowiednio przyrządzona może być prawdziwym kulinarnym arcydziełem. Na uroczysty rodzinny obiad proponujemy faszerowaną polędwiczkę w aromatycznym winnym sosie z żurawiną.

d3zrlz5
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Składniki:

  • 1 polędwica
  • sól
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • 1 łyżeczka musztardy z kawałkami wędzonej papryki

Farsz:

  • 200 gram mięsa mielonego surowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól i pieprz do mięsa
  • pół małej cebulki
  • 6 pieczarek
  • pietruszka w mini kostkach

Sos:

  • 50 ml wina półsłodkiego czerwonego
  • kopiasta łyżka mąki
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1,5 szklanki wody
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • sól do smaku
Przepis
  • Polędwicę myjemy i usuwamy z niej błony. Mięso przeżynamy wzdłuż,jednak nie do końca; tak aby utworzyć duży płat. Przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Od środka smarujemy musztardą całą powierzchnię. Odstawiamy na 10 minut.
  • Mięso mielone łączymy z jajkiem,tartą bułką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wkruszamy mini kostkę.Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Cebulę drobno siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy.
  • Na rozłożony płat polędwicy wykładamy masę mięsną i zaginamy brzegi do środka. Obwiązujemy nicią kuchenną. Z wierzchu mięso obsypujemy solą i pieprzem młotkowanym.
  • Po 15 minutach gdy mięso przejdzie już trochę przyprawami, na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju obsmażamy polędwicę. Zdejmujemy z patelni i na pozostały tłuszcz wsypujemy mąkę.Podsmażamy aż zbrązowieje.
  • Wlewamy powoli wodę i ciągle mieszamy aby nie powstały grudki.Wsypujemy żurawinę,słodką paprykę, cukier i sól do smaku.
  • Wlewamy wino i wkładamy polędwicę. Dusimy na małym ogniu około 15 minut od momentu zawrzenia. Co jakiś czas obracamy mięso w sosie. Podajemy pokrojone na skośne kawałki, polane sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faszerowana polędwiczka w winnym sosie z żurawiną
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj