Faszerowana polędwiczka w winnym sosie z żurawiną
Polędwiczka wieprzowa to niezwykle delikatne i miękkie mięso. Odpowiednio przyrządzona może być prawdziwym kulinarnym arcydziełem. Na uroczysty rodzinny obiad proponujemy faszerowaną polędwiczkę w aromatycznym winnym sosie z żurawiną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Składniki:
- 1 polędwica
- sól
- pieprz młotkowany z kolendrą
- 1 łyżeczka musztardy z kawałkami wędzonej papryki
Farsz:
- 200 gram mięsa mielonego surowego
- 1 jajko
- 1 łyżka tartej bułki
- sól i pieprz do mięsa
- pół małej cebulki
- 6 pieczarek
- pietruszka w mini kostkach
Sos:
- 50 ml wina półsłodkiego czerwonego
- kopiasta łyżka mąki
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1,5 szklanki wody
- sól do smaku
- pół łyżeczki cukru
- pół szklanki suszonej żurawiny
- sól do smaku
- Polędwicę myjemy i usuwamy z niej błony. Mięso przeżynamy wzdłuż,jednak nie do końca; tak aby utworzyć duży płat. Przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Od środka smarujemy musztardą całą powierzchnię. Odstawiamy na 10 minut.
- Mięso mielone łączymy z jajkiem,tartą bułką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wkruszamy mini kostkę.Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Cebulę drobno siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy.
- Na rozłożony płat polędwicy wykładamy masę mięsną i zaginamy brzegi do środka. Obwiązujemy nicią kuchenną. Z wierzchu mięso obsypujemy solą i pieprzem młotkowanym.
- Po 15 minutach gdy mięso przejdzie już trochę przyprawami, na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju obsmażamy polędwicę. Zdejmujemy z patelni i na pozostały tłuszcz wsypujemy mąkę.Podsmażamy aż zbrązowieje.
- Wlewamy powoli wodę i ciągle mieszamy aby nie powstały grudki.Wsypujemy żurawinę,słodką paprykę, cukier i sól do smaku.
- Wlewamy wino i wkładamy polędwicę. Dusimy na małym ogniu około 15 minut od momentu zawrzenia. Co jakiś czas obracamy mięso w sosie. Podajemy pokrojone na skośne kawałki, polane sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze