Drożdżowa chałka z makiem. Smak dzieciństwa, który smakuje o każdej porze
Chałka to jeden z najpopularniejszych drożdżowych wypieków. Pachnąca, maślana i najlepiej zjedzona jeszcze na ciepło z dodatkiem prawdziwego masła. W cyklu "Sentymentalny wtorek" sprawdzony przepis na ten przysmak prosto z bloga "Just my delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 90 g miękkiego masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 jajko
- dowolna posypka (mak, sezam, ewentualnie kruszonka)
Mleko podgrzej, aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok. 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Z każdej uformuj wałeczek. Spleć je na kształt warkocza. Chałkę ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp posypką. Piecz w 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Sugestie: do ciasta możesz dodać kakao, cynamon lub kardamon, albo anyż. Mleko możesz zastąpić wodą, jogurtem, maślanką lub kefirem.
Zobacz także: domowe krówki karmelki bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/2027980357-213206471/krowki.jpg"/>
Polecamy wideo: Briosza cynamonowa. Wypiek, który zachwyci gości
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze