Trwa ładowanie...
d3w6lu5
27-02-2018 13:38

Drożdżowa chałka z makiem. Smak dzieciństwa, który smakuje o każdej porze

Przepis

Chałka to jeden z najpopularniejszych drożdżowych wypieków. Pachnąca, maślana i najlepiej zjedzona jeszcze na ciepło z dodatkiem prawdziwego masła. W cyklu "Sentymentalny wtorek" sprawdzony przepis na ten przysmak prosto z bloga "Just my delicious".

d3w6lu5
4.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.justmydelicious.com
Źródło: www.justmydelicious.com
Składniki
  • 200 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • dowolna posypka (mak, sezam, ewentualnie kruszonka)
Przepis

Mleko podgrzej, aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok. 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Z każdej uformuj wałeczek. Spleć je na kształt warkocza. Chałkę ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp posypką. Piecz w 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Sugestie: do ciasta możesz dodać kakao, cynamon lub kardamon, albo anyż. Mleko możesz zastąpić wodą, jogurtem, maślanką lub kefirem.
Zobacz także: domowe krówki karmelki bez pieczenia

Polecamy wideo: Briosza cynamonowa. Wypiek, który zachwyci gości

Drożdżowa chałka z makiem. Smak dzieciństwa, który smakuje o każdej porze
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3w6lu5
d3w6lu5
d3w6lu5
d3w6lu5
Więcej tematów
d3w6lu5