Domowa najlepsza. Przepis na pizzę z szynką i pomidorami
Pizzę lubimy wszyscy, ale domowa wersja jest znacznie zdrowsza. Jak przygotować pyszną pizzę? To proste. Mamy dla was przepis z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 25 dag mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- duża szczypta soli
- ok 3/4 szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, kruszymy drożdże i sypiemy cukier. Zalewamy połową wody. Odstawiamy na około 10 min.
- Po tym czasie dodajemy sól i oliwę. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewamy wodę, tyle ile zabierze mąka. Ciasto ma odchodzić od rąk, ale delikatnie może jeszcze się kleić. Odstawiamy na około pół godziny do podwojenia objętości.
- W tym czasie obieramy cebulę i czosnek. Na łyżce oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i miód. Chwilę smażymy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a na końcu dodajemy starty ząbek czosnku. Mieszamy, odstawiamy.
- Wędlinę kroimy w cienkie paseczki, pomidory na połówki, ser mozzarella na plastry, Odkładamy.
- Ciasto zagniatamy do uwolnienia powietrza, w dłoniach rozciągamy na wielkość blaszki. Moja ma średnice 30 cm.
- Na wierzchu smarujemy pomidorową pastą. Układamy plastry szynki i połówki pomidorów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 C i pieczemy około 6 minut.
- Po tym czasie układamy na całej powierzchni plastry sera i posypujemy startym serem. Zapiekamy jeszcze parę minut, do zrumienienia i rozpuszczenia sera.
- Na wierzchu układamy listki bazylii.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze