Pizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiem

Szybka wersja domowej pizzy z produktów, które zazwyczaj mamy w lodówce. Możecie dodać swoje ulubione składniki. Pizzę możecie rozwałkować na dowolny wymiar i tym samym mieć cienkie lub grubsze ciasto, czyli takie, jakie najbardziej lubicie. Przepis z bloga "Di bloguje".

Pizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiemPizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiem
Diana Rusiłowicz

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka/wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • bazylia, oregano
  • sól

Dodatki:

Przepis

  • Zaczyn: do ciepłego mleka lub wody pokruszyć drożdże, dodać cukier oraz 3 łyżki mąki.
  • Całość wymieszać i pozostawić na około 5-10 minut do podrośnięcia.
  • Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki i wsypać sól.
  • Całość dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek, na dwa mniejsze lub po prostu umieścić je w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Koncentrat wymieszać z ketchupem i doprawić do smaku ziołami oraz odrobiną soli.
  • Ciasto do pizzy posmarować sosem oraz ułożyć na nim wszystkie dodatki.
  • Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach. Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca