Pizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiem
Szybka wersja domowej pizzy z produktów, które zazwyczaj mamy w lodówce. Możecie dodać swoje ulubione składniki. Pizzę możecie rozwałkować na dowolny wymiar i tym samym mieć cienkie lub grubsze ciasto, czyli takie, jakie najbardziej lubicie. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka/wody
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- bazylia, oregano
- sól
Dodatki:
- pomidor
- żółty ser
- zielony groszek
- Zaczyn: do ciepłego mleka lub wody pokruszyć drożdże, dodać cukier oraz 3 łyżki mąki.
- Całość wymieszać i pozostawić na około 5-10 minut do podrośnięcia.
- Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki i wsypać sól.
- Całość dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek, na dwa mniejsze lub po prostu umieścić je w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Koncentrat wymieszać z ketchupem i doprawić do smaku ziołami oraz odrobiną soli.
- Ciasto do pizzy posmarować sosem oraz ułożyć na nim wszystkie dodatki.
- Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach. Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze