Pizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiem

Szybka wersja domowej pizzy z produktów, które zazwyczaj mamy w lodówce. Możecie dodać swoje ulubione składniki. Pizzę możecie rozwałkować na dowolny wymiar i tym samym mieć cienkie lub grubsze ciasto, czyli takie, jakie najbardziej lubicie. Przepis z bloga "Di bloguje".

Pizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiemPizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiem
Diana Rusiłowicz

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka/wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • bazylia, oregano
  • sól

Dodatki:

Przepis

  • Zaczyn: do ciepłego mleka lub wody pokruszyć drożdże, dodać cukier oraz 3 łyżki mąki.
  • Całość wymieszać i pozostawić na około 5-10 minut do podrośnięcia.
  • Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki i wsypać sól.
  • Całość dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek, na dwa mniejsze lub po prostu umieścić je w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Koncentrat wymieszać z ketchupem i doprawić do smaku ziołami oraz odrobiną soli.
  • Ciasto do pizzy posmarować sosem oraz ułożyć na nim wszystkie dodatki.
  • Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach. Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu