Pizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiem

Szybka wersja domowej pizzy z produktów, które zazwyczaj mamy w lodówce. Możecie dodać swoje ulubione składniki. Pizzę możecie rozwałkować na dowolny wymiar i tym samym mieć cienkie lub grubsze ciasto, czyli takie, jakie najbardziej lubicie. Przepis z bloga "Di bloguje".

Pizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiemPizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiem
Diana Rusiłowicz

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka/wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • bazylia, oregano
  • sól

Dodatki:

Przepis

  • Zaczyn: do ciepłego mleka lub wody pokruszyć drożdże, dodać cukier oraz 3 łyżki mąki.
  • Całość wymieszać i pozostawić na około 5-10 minut do podrośnięcia.
  • Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki i wsypać sól.
  • Całość dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek, na dwa mniejsze lub po prostu umieścić je w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Koncentrat wymieszać z ketchupem i doprawić do smaku ziołami oraz odrobiną soli.
  • Ciasto do pizzy posmarować sosem oraz ułożyć na nim wszystkie dodatki.
  • Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach. Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀