Trwa ładowanie...
d3ejtz7
02-08-2018 12:29

Ciasto francuskie z rosterem śliwkowym. Smakuje obłędnie

Przepis

Ciasto francuskie stwarza w kuchni wiele możliwości. Sprawdzi się, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru czy słonych przekąsek. Ewa Wachowicz poleca ciasto francuskie z aromatycznym śliwkowym nadzieniem.

d3ejtz7
2.6
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki
  • mrożone ciasto francuskie
  • 800 g śliwek
  • białe wytrawne wino
  • 5 łyżek cukru
  • 3 szt goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • mąka do podsypania
  • płatki migdałowe
Przepis

Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć i rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypać mąką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować brzegi lub odkroić nadmiar ciasta i wykleić nim boki placka. Pozbawione pestek śliwki przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, dolać wino, posłodzić, dodać goździki i cynamon. Dokładnie wymieszać, po czym dusić tak długo, aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie. Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut. Sos spod śliwek zredukować. Na talerzyku zrobić szlaczek z gęstego, śliwkowego syropu. Nałożyć kawałek ciasta. Udekorować płatkami migdałów - uprażonymi na suchej patelni.

Ciasto francuskie z rosterem śliwkowym. Smakuje obłędnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

27
15

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ejtz7
d3ejtz7
d3ejtz7
d3ejtz7
Więcej tematów
d3ejtz7