Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym. Dzieci będą zachwycone
Dzisiaj pyszne, zielone ciasto z delicjami i galaretką. Smaczne, nie za słodkie, o apetycznym wyglądzie. Przepis z bloga Mała Cukierenka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 140 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 900 ml zielonego soku owocowego (typu Kubuś)
- 2 budynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru
- 1 galaretka agrestowa
- około 370 g delicji
Wierzch:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 galaretka cytrynowa + 200 ml gorącej wody
- 2 galaretki agrestowe + 800 ml gorącej wody
Do nasączenia:
- około 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni na funkcji termoobieg. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać i włożyć go do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Nadzienie:
Około 700 ml soku wlać do rondelka i zagotować. W pozostałym soku rozmieszać dwa budynie. Gdy sok się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować budyń. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i budyń trzymać na małym ogniu, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i wsypać jedną agrestową galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gorący budyń owocowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawić do przestygnięcia.
Wierzch:
Galaretkę cytrynową zalać 200 ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, ubić śmietankę. Cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki. Dwie agrestowe galaretki zalać 800ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte galaretki wylać na ciasto z lodówki i ciasto wstawić z powrotem do lodówki najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzone ciasto Shrek podawać pokrojone na spore prostokąty.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze