Ciasto serowe z rabarbarem i kruszonką. Łatwe i pyszne
Sezon na rabarbar dobiega końca, więc warto pospieszyć się z przygotowaniem tego pysznego ciacha. Kruche ciasto, kremowa serowa masa i kwaskowaty rabarbar tworzą doskonałą kompozycję. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 100 g cukru (użyłam trzcinowego, nierafinowanego można użyć zwykłego)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 50 g zmielonych migdałów
- 130 g masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
- 450 g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
- 200 g kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
- 1 białko
- 1 jajko
- 20 g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego (to jest pół opakowania)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
- 100 g cukru
- 300 g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
- Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra-dół.
- Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, dodać żółtko, zmielone migdały i pokrojone na kawałeczki masło. Rękoma zagnieść kruszonkę lub wyrobić mikserem.
- Do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), wsypać około 2/3 kruszonki, docisnąć, wyrównać i zrobić taki mały, około 0,5cm brzeg. Resztę kruszonki na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18-20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Nadzienie:
- Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie oprócz rabarbaru i wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, troszkę wyrównać. Wierzch posypać rabarbarem i lekko go docisnąć do masy serowej. Wierzch posypać pozostałą kruszonką.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra–dół przez około 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
- Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze