Trwa ładowanie...
d3niki1
Natalia Kudela

Ciasto serowe z rabarbarem i kruszonką. Łatwe i pyszne

Przepis

Sezon na rabarbar dobiega końca, więc warto pospieszyć się z przygotowaniem tego pysznego ciacha. Kruche ciasto, kremowa serowa masa i kwaskowaty rabarbar tworzą doskonałą kompozycję. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d3niki1
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g cukru (użyłam trzcinowego, nierafinowanego można użyć zwykłego)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 130 g masła w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 450 g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
  • 200 g kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 20 g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego (to jest pół opakowania)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 300 g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
Przepis
  • Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra-dół.
  • Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, dodać żółtko, zmielone migdały i pokrojone na kawałeczki masło. Rękoma zagnieść kruszonkę lub wyrobić mikserem.
  • Do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), wsypać około 2/3 kruszonki, docisnąć, wyrównać i zrobić taki mały, około 0,5cm brzeg. Resztę kruszonki na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18-20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Nadzienie:

  • Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie oprócz rabarbaru i wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, troszkę wyrównać. Wierzch posypać rabarbarem i lekko go docisnąć do masy serowej. Wierzch posypać pozostałą kruszonką.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra–dół przez około 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze.
Ciasto serowe z rabarbarem i kruszonką. Łatwe i pyszne
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d3niki1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3niki1
d3niki1
d3niki1
d3niki1
Więcej tematów
d3niki1