Ciasto pietruszkowo - kokosowe
Ciasta z dodatkiem warzyw to słodkie hity ostatnich sezonów. Było już ciasto szpinakowe, marchewkowe, więc czas na pietruszkowe! Połączenie kokosa i pietruszki jest naprawdę bardzo ciekawe. Samo ciasto jest dość wilgotne, a prażone płatki kokosa nadają mu chrupkości. Przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 3 jajka
- 180 ml oleju
- 100 g cukru brązowego
- 75 g miodu płynnego
- 280 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g tartej pietruszki
- 80 g wiórków kokosowych
- garść płatków kokosa
Krem:
- 300 g serka śmietankowego typu philadelphia
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru pudru
Rozgrzeg piekarnik do 180 stopni C. Jajka, olej, cukier i miód utrzyj mikserem na gładką masę. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie wszystko dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i startą pietruszkę, ponownie wymieszaj.
Wylej na blaszkę i piecz około 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli nie (patyczek jest wilgotny), to piecz jeszcze 10 minut. Płatki kokosa wysyp na blaszkę i upraż w piekarniku, aż lekko zbrązowieją. Aby zrobić krem, należy ubić serek, dodając miód i cukier puder. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki, aby się masa schłodziła. Wystudzone ciasto udekoruj kremem i posyp płatkami kokosowymi.
Zobacz także: placek z rabarbarem i mandarynką
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze