Trwa ładowanie...
dsld78l
dsld78l
sliwkawegierka.pl

Ciasto pietruszkowo - kokosowe

Przepis

Ciasta z dodatkiem warzyw to słodkie hity ostatnich sezonów. Było już ciasto szpinakowe, marchewkowe, więc czas na pietruszkowe! Połączenie kokosa i pietruszki jest naprawdę bardzo ciekawe. Samo ciasto jest dość wilgotne, a prażone płatki kokosa nadają mu chrupkości. Przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".

3.6
(13 głosów)
Oceń:
dsld78l
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Ciasto pietruszkowo - kokosowe
www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 3 jajka
  • 180 ml oleju
  • 100 g cukru brązowego
  • 75 g miodu płynnego
  • 280 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g tartej pietruszki
  • 80 g wiórków kokosowych
  • garść płatków kokosa

Krem:

  • 300 g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru pudru
Przepis

Rozgrzeg piekarnik do 180 stopni C. Jajka, olej, cukier i miód utrzyj mikserem na gładką masę. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie wszystko dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i startą pietruszkę, ponownie wymieszaj.

Wylej na blaszkę i piecz około 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli nie (patyczek jest wilgotny), to piecz jeszcze 10 minut. Płatki kokosa wysyp na blaszkę i upraż w piekarniku, aż lekko zbrązowieją. Aby zrobić krem, należy ubić serek, dodając miód i cukier puder. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki, aby się masa schłodziła. Wystudzone ciasto udekoruj kremem i posyp płatkami kokosowymi.
Zobacz także: placek z rabarbarem i mandarynką

Ciasto pietruszkowo - kokosowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
25
Share
dsld78l
dsld78l
dsld78l
dsld78l
dsld78l
dsld78l