Ciasto coffee time. Warstwowy wypiek dla fanów kawy
Ciasto idealne dla wielbicieli zapachu i smaku kawy. Lekki biszkopt nasączony cappuccino z nutą brandy, do tego delikatny krem i warstwa czekolady. Całość lekka, przyjemna i prosta do przygotowania. Sprawdzony przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mielonej kawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
Dodatkowo:
- 2 saszetki (po 15g) rozpuszczalnej kawy cappuccino
- 2-4 łyżki brandy (jeśli chcemy bez alkoholu, możemy pominąć)
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kawą. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Do piany z jajek w 2-3 partiach dodać mąkę wymieszaną z kawą i wymieszać łyżką dokładnie, ale delikatnie. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piernika odstawić do ostygnięcia. Cappuccino rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Dodać brandy i wymieszać. Biszkopt wyjąć z blaszki i przekroić w poziomie na dwie części. Jeden krążek ciasta położyć na paterze i nasączyć go połową cappuccino z brandy. Krem: żelatynę wsypać do rondelka z grubym dnem i zalać 6 łyżkami zimnej wody. Odstawić na około 5-10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do przestygnięcia. Masło ucierać przez około 1-2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Następnie dodać mleko w proszku, serek waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (proszę za długo nie miksować, ponieważ masa może się zwarzyć). Do żelatyny dodać 2-3 łyżki kremu i rozmieszać. Tak przygotowaną, żelatynę dodać do pozostałego kremu i wymieszać mikserem. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem, wyrównać i posypać go kawą rozpuszczalną, przesiewając ją przez sitko. Na wierzch ułożyć drugi krążek ciasta i nasączyć go pozostałym cappuccino z brandy. Czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch ciasta. Na końcu ciasto posypać kawą rozpuszczalną, przesiewając ją przez sitko. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na parę godzin.
Zobacz także: tort ferrero bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/2123745641--1147639230/to.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": tort czekoladowy z gruszkami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze