Bunuelos, czyli ptysie hiszpańskie. Receptura z 1912 roku
Delikatne ciasto, pyszny krem. Hiszpańskie ptysie, zwane bunuelos to propozycja dla osób, które lubią słodkości z europejskich stolic. Deser ten pojawił się w hiszpańskiej książce kucharskiej w 1912 roku, a recepturę odświeżyła autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- cukier i cynamon do posypania
- szczypta soli
- 3 jajka + 1 białko
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml wody
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 80 g masła
Krem:
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka i 1 żółtko
- 1 laska cynamonu
- 200 g cukru
- skórka z całej cytryny
- 500 ml mleka
W garnku roztapiam masło. Następnie dodaję szklankę wody i czekam, aż zacznie wrzeć. Po tym czasie wyłączam gaz i dodaję kolejno cukier, sól i mąkę. Mieszam energicznie do uzyskania jednolitej masy i odstawiam do wystygnięcia.
Mleko zagotowuje z cukrem oraz laską cynamonu. Wcześniej obieram cytrynę ze skórki i dodaje ją do mleka. Doprowadzam do wrzenia. Wyciągam laskę cynamonu oraz wcześniej dodaną skórkę cytryny. Następnie zmniejszam ogień i dodaję skrobię, mieszam energicznie, aby nie powstały grudki. Ściągam z ognia. Jajka wraz z żółtkiem ubijam mikserem na puszystą masę. Do przygotowanej masy z mleka dodaję stopniowo wcześniej ubite jajka i żółtko, cały czas delikatnie mieszając. Pozostawiam masę do wystygnięcia. Zakrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie wytworzyła się "skorupka".
Po ostygnięciu masy na ptysie dodaje do niej jajka, jedno po drugim. Dodaję jajko i dokładnie mieszam, aby się połączyło się z masą. Tak samo postępuję z kolejnymi jajkami, a na końcu dodaję białko i również mieszam.
Kolejnym krokiem jaki wykonuje jest rozgrzanie oleju na głębokiej patelni. Gdy olej będzie już rozgrzany (ale nie może zacząć się przypalać) dwoma łyżeczkami formuję kuleczki i wkładam na gorący olej. Następnie zmniejszam ogień i czekam, aż zarumienią się na złoty kolor i delikatnie przewracam, aby usmażyć z drugiej strony. Masa będzie rosła podczas smażenia. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej, aby osączyć olej i układamy na papierze. Odstawiamy do przestygnięcia i tak przygotowane hiszpańskie ptysie napełniamy za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zobacz także: idealne ciasto na pączki
src="https://d.wpimg.pl/1808757596--1672138219/ptysie.jpg"/>
Polecamy wideo: Najlepsze pączki według Lary Gessler. Przebiją wszystkie inne
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze