Blondies – ciasteczka z czekoladowymi drażami
Jeśli raz przygotujesz te ciasteczka, zakochasz się w nich od pierwszego kęsa i będzie to miłość na zawsze. Chrupiące, czekoladowe, pyszne, a do tego wyśmienicie smakują z lodami. Poznajcie fantastyczny przepis na ciasteczka idealne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1/2 szklanki (115 g) niesolonego masła,
- szklanka (140 g) mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/8 łyżeczki sody,
- 1/8 łyżeczki soli,
- szklanka (215 g) jasnego brązowego cukru,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- duże jajko,
- 2/3 szklanki (115 g) draży czekoladowych,
- 2/3 szklanki (75 g) orzechów pekan lub orzechów włoskich, prażonych i grubo posiekanych.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Kwadratową formę o boku 20 centymetrów wysmarować masłem i wyciąć kwadratowy arkusz papieru do pieczenia lub papieru woskowanego do wyłożenia dna. W średniej wielkości rondelku roztopić masło, a następnie pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do roztopionego masła dodać brązowy cukier i ekstrakt z wanilii, a następnie jajko. Wlać masę z roztopionego masła do suchych składników, a następnie wymieszać z czekoladowymi drażami i orzechami.
Przełożyć całość do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch i piec przez 30 minut, aż środek lekko się podniesie. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podawać z lodami i sosem.
Przechowywanie blondies: Zawinąć formę folią i przechowywać w temperaturze pokojowej. Blondies zachowają świeżość do trzech dni.
Przepis pochodzi z książki "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza
Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze