Trwa ładowanie...
d19tna8
17-07-2017 08:45

Blondies – ciasteczka z czekoladowymi drażami

Przepis

Jeśli raz przygotujesz te ciasteczka, zakochasz się w nich od pierwszego kęsa i będzie to miłość na zawsze. Chrupiące, czekoladowe, pyszne, a do tego wyśmienicie smakują z lodami. Poznajcie fantastyczny przepis na ciasteczka idealne.

d19tna8
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
"Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza
Źródło: "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza
Składniki
  • 1/2 szklanki (115 g) niesolonego masła,
  • szklanka (140 g) mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/8 łyżeczki sody,
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • szklanka (215 g) jasnego brązowego cukru,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • duże jajko,
  • 2/3 szklanki (115 g) draży czekoladowych,
  • 2/3 szklanki (75 g) orzechów pekan lub orzechów włoskich, prażonych i grubo posiekanych.
Przepis

Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Kwadratową formę o boku 20 centymetrów wysmarować masłem i wyciąć kwadratowy arkusz papieru do pieczenia lub papieru woskowanego do wyłożenia dna. W średniej wielkości rondelku roztopić masło, a następnie pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do roztopionego masła dodać brązowy cukier i ekstrakt z wanilii, a następnie jajko. Wlać masę z roztopionego masła do suchych składników, a następnie wymieszać z czekoladowymi drażami i orzechami.
Przełożyć całość do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch i piec przez 30 minut, aż środek lekko się podniesie. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podawać z lodami i sosem.
Przechowywanie blondies: Zawinąć formę folią i przechowywać w temperaturze pokojowej. Blondies zachowają świeżość do trzech dni.

Przepis pochodzi z książki "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza

  Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku

Blondies – ciasteczka z czekoladowymi drażami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d19tna8
d19tna8
d19tna8
d19tna8
Więcej tematów
d19tna8

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj