Blondies – ciasteczka z czekoladowymi drażami - Przepis

Trwa ładowanie...
Blondies z książki  "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza
Podziel się

Jeśli raz przygotujesz te ciasteczka, zakochasz się w nich od pierwszego kęsa i będzie to miłość na zawsze. Chrupiące, czekoladowe, pyszne, a do tego wyśmienicie smakują z lodami. Poznajcie fantastyczny przepis na ciasteczka idealne.

Składniki
  • 1/2 szklanki (115 g) niesolonego masła,
  • szklanka (140 g) mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/8 łyżeczki sody,
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • szklanka (215 g) jasnego brązowego cukru,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • duże jajko,
  • 2/3 szklanki (115 g) draży czekoladowych,
  • 2/3 szklanki (75 g) orzechów pekan lub orzechów włoskich, prażonych i grubo posiekanych.
Przepis

Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Kwadratową formę o boku 20 centymetrów wysmarować masłem i wyciąć kwadratowy arkusz papieru do pieczenia lub papieru woskowanego do wyłożenia dna. W średniej wielkości rondelku roztopić masło, a następnie pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do roztopionego masła dodać brązowy cukier i ekstrakt z wanilii, a następnie jajko. Wlać masę z roztopionego masła do suchych składników, a następnie wymieszać z czekoladowymi drażami i orzechami.
Przełożyć całość do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch i piec przez 30 minut, aż środek lekko się podniesie. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podawać z lodami i sosem.
Przechowywanie blondies: Zawinąć formę folią i przechowywać w temperaturze pokojowej. Blondies zachowają świeżość do trzech dni.

Przepis pochodzi z książki "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza

Archiwum prywatne
Podziel się

Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne