Bardzo proste ciasto ze śliwkami. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego mamy dla was przepis na pyszne ciasto z tymi letnimi owocami. Zrobicie je naprawdę szybko, a efekt będzie nieziemsko smaczny. Przekonajcie się sami!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 6 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- śliwki.
Na początek rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Kiedy piana jest prawie gotowa, zacznij stopniowo dodawać cukier. Teraz, cały czas mieszając, dodaj żółtka i olej. Na koniec partiami wsypuj przesianą mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wlej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu delikatnie poukładaj umyte, pozbawione pestek oraz pokrojone w ćwiartki śliwki i wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
Zobacz także wideo: Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze