Bakłażanowe roladki z pastą orzechową
Batridżiani, bo tak naprawdę nazywają się te gruzińskie roladki, to bardzo populary starter lub zakąski do wina. Można spotkać je w wersji grillowanej, smażonej lub pieczonej. Przepis, który dla was mamy, jest niezwykle prosty, a efekt smakowity.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 bakłażany,
- szklanki orzechów włoskich,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry,
- 1/3 łyżeczki kuminu,
- 1/3 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 4 łyżki wody,
- sól do smaku,
- olej rzepakowy,
- pestki granatu do posypania roladek.
Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posmaruj je cienką warstwą oleju i podsmaż do miękkości na patelni (najlepiej grillowej). Do pojemnika blendera wsyp orzechy, dodaj czosnek, wodę oraz przyprawy. Jeśli chcesz, do pasty możesz dodać odrobinę oliwy. Do gotowej orzechowej masy dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendry. Każdy z usmażonych plastrów bakłażana posmaruj cienką warstwą pasty i zwiń w ruloniki. Poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posyp przyprawami i wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Całość posyp nasionami granatu i zajadaj. Smacznego!
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze