Trwa ładowanie...
d2nvm81
15-07-2017 08:29

Bakłażanowe roladki z pastą orzechową

Przepis

Batridżiani, bo tak naprawdę nazywają się te gruzińskie roladki, to bardzo populary starter lub zakąski do wina. Można spotkać je w wersji grillowanej, smażonej lub pieczonej. Przepis, który dla was mamy, jest niezwykle prosty, a efekt smakowity.

d2nvm81
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 2 bakłażany,
  • szklanki orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry,
  • 1/3 łyżeczki kuminu,
  • 1/3 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 4 łyżki wody,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • pestki granatu do posypania roladek.
Przepis

Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posmaruj je cienką warstwą oleju i podsmaż do miękkości na patelni (najlepiej grillowej). Do pojemnika blendera wsyp orzechy, dodaj czosnek, wodę oraz przyprawy. Jeśli chcesz, do pasty możesz dodać odrobinę oliwy. Do gotowej orzechowej masy dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendry. Każdy z usmażonych plastrów bakłażana posmaruj cienką warstwą pasty i zwiń w ruloniki. Poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posyp przyprawami i wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Całość posyp nasionami granatu i zajadaj. Smacznego!

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Bakłażanowe roladki z pastą orzechową
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nvm81
d2nvm81
d2nvm81
d2nvm81
Więcej tematów
d2nvm81

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj