Zupa z leśnych grzybów. Aromatyczna i pełna smaku
Zupa grzybowa smakuje nie tylko w święta. Jest gęsta, sycąca i cudownie rozgrzewa. Jej sekretem jest esencjonalny wywar. Zazwyczaj do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki lub makaron. Tym razem proponujemy przepis na grzybową z ziemniaczanym puree. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg świeżych grzybów (prawdziwki, borowiki, podgrzybki),
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- 5 ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 1 szklanka kremówki,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- sól, pieprz,
- kilka ziaren jałowca.
Zacznij od przygotowania bulionu. Powinien być esencjonalny i pełen smaku, dlatego użyj dużej ilości warzyw – marchewki, pietruszki, selera, pora. Do tego liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Jeśli lubisz, możesz przygotować wywar na kościach wołowych lub wieprzowych żeberkach. Gotowy bulion przecedź przez sito i dopraw do smaku solą i pieprzem. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej dwie łyżki masła. Zeszklij cebulę, dodaj grzyby i duś pod przykryciem, aż grzyby puszczą sok. Po 10 minutach dodaj rozgniecione ziarna jałowca i wlej gorący bulion. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Dodaj do zupy i gotuj, aż zmiękną. Ziemniaki obierz i ugotuj w osobnym garnku. Po odcedzeniu dodaj do nich łyżkę masła i śmietany, a następnie utłucz. Do zupy grzybowej wlej kremówkę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj z natką pietruszki i łyżką ziemniaczanego puree.
Zobacz wideo: Grzyby polskich lasów
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze