Trwa ładowanie...
d4k3y3l
26-09-2020 08:43

Zupa z leśnych grzybów. Aromatyczna i pełna smaku

Przepis

Zupa grzybowa smakuje nie tylko w święta. Jest gęsta, sycąca i cudownie rozgrzewa. Jej sekretem jest esencjonalny wywar. Zazwyczaj do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki lub makaron. Tym razem proponujemy przepis na grzybową z ziemniaczanym puree. Będzie pysznie!

d4k3y3l
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 1 kg świeżych grzybów (prawdziwki, borowiki, podgrzybki),
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka kremówki,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • sól, pieprz,
  • kilka ziaren jałowca.
Przepis

Zacznij od przygotowania bulionu. Powinien być esencjonalny i pełen smaku, dlatego użyj dużej ilości warzyw – marchewki, pietruszki, selera, pora. Do tego liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Jeśli lubisz, możesz przygotować wywar na kościach wołowych lub wieprzowych żeberkach. Gotowy bulion przecedź przez sito i dopraw do smaku solą i pieprzem. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej dwie łyżki masła. Zeszklij cebulę, dodaj grzyby i duś pod przykryciem, aż grzyby puszczą sok. Po 10 minutach dodaj rozgniecione ziarna jałowca i wlej gorący bulion. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Dodaj do zupy i gotuj, aż zmiękną. Ziemniaki obierz i ugotuj w osobnym garnku. Po odcedzeniu dodaj do nich łyżkę masła i śmietany, a następnie utłucz. Do zupy grzybowej wlej kremówkę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj z natką pietruszki i łyżką ziemniaczanego puree.

Zobacz wideo: Grzyby polskich lasów

Zupa z leśnych grzybów. Aromatyczna i pełna smaku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4k3y3l
d4k3y3l
d4k3y3l
d4k3y3l
Więcej tematów
d4k3y3l