Trwa ładowanie...
d2j7szx
d2j7szx

Wieprzowina Kung Bao

Przepis

Wieprzowina doskonale łączy się z orientalnymi przyprawami. Imbir, chili i pieprz syczuański nadadzą mięso wyrazistości i zapewnią wyjątkowe danie na obiad. Propozycja prosto z bloga "Kuchenne przygody Gatity"

4.4
(5 głosów)
Oceń:
d2j7szx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Wieprzowina Kung Bao
www.kulinarneprzygodygatity.pl
Wieprzowina Kung Bao
Składniki
  • 400 g wieprzowego schabu
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • kawałek imbiru ok. 3 cm
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
  • olej arachidowy do smażenia
  • olej sezamowy

Marynata do mięsa:

  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
Przepis

Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim chili i imbir. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i szalotki. Smażymy przez 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. W misce mieszamy sos sojowy, wodę i mąkę kukurydzianą, wlewamy na patelnię i szybko mieszamy. Gdy zgęstnieje, dodajemy orzeszki, smażymy przez minutę. Na koniec posypujemy dymką, skrapiamy olejem sezamowym i od razu podajemy.
Zobacz także: ekspresowa sałatka z surimi i czosnkiem

Polecamy wideo: resztki, które warto wykorzystać w kuchni

Wieprzowina Kung Bao
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2j7szx

Podziel się opinią

1
Share
d2j7szx
d2j7szx

d2j7szx
d2j7szx
d2j7szx