Wieprzowina Kung Bao
Wieprzowina doskonale łączy się z orientalnymi przyprawami. Imbir, chili i pieprz syczuański nadadzą mięso wyrazistości i zapewnią wyjątkowe danie na obiad. Propozycja prosto z bloga "Kuchenne przygody Gatity"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 400 g wieprzowego schabu
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- kawałek imbiru ok. 3 cm
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
- olej arachidowy do smażenia
- olej sezamowy
Marynata do mięsa:
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka cukru
Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim chili i imbir. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i szalotki. Smażymy przez 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. W misce mieszamy sos sojowy, wodę i mąkę kukurydzianą, wlewamy na patelnię i szybko mieszamy. Gdy zgęstnieje, dodajemy orzeszki, smażymy przez minutę. Na koniec posypujemy dymką, skrapiamy olejem sezamowym i od razu podajemy.
Zobacz także: ekspresowa sałatka z surimi i czosnkiem
Polecamy wideo: resztki, które warto wykorzystać w kuchni
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze