Trwa ładowanie...
d35iy16
10-04-2022 09:47

Wielkanocny barszczyk czerwony

Przepis

Wielkanocne tradycje kulinarne to znacznie więcej niż żurek czy biały barszcz. W wielu domach na wielkanocnym stole pojawia się czerwony barszcz. Wielkanocny barszcz różni się jednak znacznie od barszczu wigilijnego. Przygotowuje się go na mięsnym wywarze, doprawia chrzanem, zabiela śmietaną i podaje z jajkiem.

d35iy16
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • domowy zakwas z buraków
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 50 dag cienkiej kiełbaski
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • śmietana słodka do zup
  • chrzan
  • sok z cytryny
  • 5-8 jajek
Przepis
  • Do garnka przekładamy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, mięso, przyprawy. Zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu.
  • Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do wywaru podsmażoną na patelni kiełbaskę i pokrojony chrzan oraz czosnek. Mięso wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie przekładamy do wywaru.
  • Wcześniej kroimy kiełbaskę w kostkę lub plasterki. Następnie do zupy dodajemy zakwas buraczany i sok z cytryny, ew. ocet.
  • Pod koniec gotowania barszcz zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Dodajemy ugotowane wcześniej na twardo i pokrojone w kostkę lub ćwiartki jajka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocny barszczyk czerwony
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35iy16
d35iy16
d35iy16
d35iy16
Więcej tematów
d35iy16