Wielkanocny barszczyk czerwony
Wielkanocne tradycje kulinarne to znacznie więcej niż żurek czy biały barszcz. W wielu domach na wielkanocnym stole pojawia się czerwony barszcz. Wielkanocny barszcz różni się jednak znacznie od barszczu wigilijnego. Przygotowuje się go na mięsnym wywarze, doprawia chrzanem, zabiela śmietaną i podaje z jajkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Do garnka przekładamy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, mięso, przyprawy. Zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu.
- Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do wywaru podsmażoną na patelni kiełbaskę i pokrojony chrzan oraz czosnek. Mięso wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie przekładamy do wywaru.
- Wcześniej kroimy kiełbaskę w kostkę lub plasterki. Następnie do zupy dodajemy zakwas buraczany i sok z cytryny, ew. ocet.
- Pod koniec gotowania barszcz zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Dodajemy ugotowane wcześniej na twardo i pokrojone w kostkę lub ćwiartki jajka.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze