Barszcz czerwony z ziemniakami
Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami to smaczny sposób na sycącą i rozgrzewającą zupę. Będzie doskonała na jesienne i zimowe chłody. Jak przygotować barszcz czerwony z ziemniakami? Zobaczcie nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ziemniaki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 20 dkg boczku
- 1 cebula
- sól
- 2 łyżki śmietany
- Ugotować wywar z mięsa, włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu, przecedzić.
- Buraczki obrać, zetrzeć na tarce i gotować w wywarze przez 40 minut.
- Doprawić solą i pieprzem, majerankiem, wlać ocet i gotować jeszcze chwilę.
- Do śmietany wlać chochlę barszczu oraz mąkę, a następnie wymieszać tak, by nie pozostawić grudek. Wlać do garnka z zupą.
- Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Na patelni podsmażyć boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki utłuc ze śmietaną, dodać usmażony boczek z cebulą. Wymieszać.
- Tak przygotowane ziemniaki podawać z barszczem.
*Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze