Barszcz czerwony z ziemniakami

Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami to smaczny sposób na sycącą i rozgrzewającą zupę. Będzie doskonała na jesienne i zimowe chłody. Jak przygotować barszcz czerwony z ziemniakami? Zobaczcie nasz przepis.

Barszcz czerwony z ziemniakamiBarszcz czerwony z ziemniakami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 80 dag buraków
  • pęczek włoszczyzny
  • kawałek mięsa na rosół lub porcja rosołowa
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • majeranek
  • szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Ziemniaki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 20 dkg boczku
  • 1 cebula
  • sól
  • 2 łyżki śmietany

Przepis

  • Ugotować wywar z mięsa, włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu, przecedzić.
  • Buraczki obrać, zetrzeć na tarce i gotować w wywarze przez 40 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem, majerankiem, wlać ocet i gotować jeszcze chwilę.
  • Do śmietany wlać chochlę barszczu oraz mąkę, a następnie wymieszać tak, by nie pozostawić grudek. Wlać do garnka z zupą.
  • Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Na patelni podsmażyć boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki utłuc ze śmietaną, dodać usmażony boczek z cebulą. Wymieszać.
  • Tak przygotowane ziemniaki podawać z barszczem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany