Trwa ładowanie...
d4hohd7
09-11-2020 12:48

Barszcz czerwony z ziemniakami

Przepis

Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami to smaczny sposób na sycącą i rozgrzewającą zupę. Będzie doskonała na jesienne i zimowe chłody. Jak przygotować barszcz czerwony z ziemniakami? Zobaczcie nasz przepis.

d4hohd7
2.5
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 80 dag buraków
  • pęczek włoszczyzny
  • kawałek mięsa na rosół lub porcja rosołowa
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • majeranek
  • szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Ziemniaki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 20 dkg boczku
  • 1 cebula
  • sól
  • 2 łyżki śmietany
Przepis
  • Ugotować wywar z mięsa, włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu, przecedzić.
  • Buraczki obrać, zetrzeć na tarce i gotować w wywarze przez 40 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem, majerankiem, wlać ocet i gotować jeszcze chwilę.
  • Do śmietany wlać chochlę barszczu oraz mąkę, a następnie wymieszać tak, by nie pozostawić grudek. Wlać do garnka z zupą.
  • Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Na patelni podsmażyć boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki utłuc ze śmietaną, dodać usmażony boczek z cebulą. Wymieszać.
  • Tak przygotowane ziemniaki podawać z barszczem.

*Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Barszcz czerwony z ziemniakami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4hohd7
d4hohd7
d4hohd7
d4hohd7
Więcej tematów
d4hohd7