Barszcz czerwony z ziemniakami
Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami to smaczny sposób na sycącą i rozgrzewającą zupę. Będzie doskonała na jesienne i zimowe chłody. Jak przygotować barszcz czerwony z ziemniakami? Zobaczcie nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Ziemniaki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 20 dkg boczku
- 1 cebula
- sól
- 2 łyżki śmietany
Przepis
- Ugotować wywar z mięsa, włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu, przecedzić.
- Buraczki obrać, zetrzeć na tarce i gotować w wywarze przez 40 minut.
- Doprawić solą i pieprzem, majerankiem, wlać ocet i gotować jeszcze chwilę.
- Do śmietany wlać chochlę barszczu oraz mąkę, a następnie wymieszać tak, by nie pozostawić grudek. Wlać do garnka z zupą.
- Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Na patelni podsmażyć boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki utłuc ze śmietaną, dodać usmażony boczek z cebulą. Wymieszać.
- Tak przygotowane ziemniaki podawać z barszczem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl