Barszcz ukraiński. Sycąca zupa pełna wartościowych składników

Sekret pysznego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach - w odpowiednio dobranych, a następnie dodanych we właściwym czasie składnikach. Zupa, którą wam proponujemy, to połączenie buraków, kapusty oraz innych warzyw i przypraw. Mamy nadzieję, że wam posmakuje.

Barszcz ukraiński. Sycąca zupa pełna wartościowych składnikówBarszcz ukraiński. Sycąca zupa pełna wartościowych składników
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wołowego z kością
  • 0,4 kg białej kapusty
  • 0,25 kg buraków ćwikłowych
  • 150 przecieru pomidorowego 30 proc. (3/4 słoiczka)
  • 0,4 kg ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • 1-2 cebule
  • 150 g białej fasoli z puszki
  • 4 kopiaste łyżki stołowe kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • mąka do zasmażki
  • 50 g masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 duże liście laurowe
  • sól

Przepis

  • Ugotować bulion, przecedzić, mięso oddzielić od kości, odłożyć oddzielne. Obrać buraki i pokroić je w drobne paseczki.
  • Wrzucić buraki na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolać trochę bulionu i dusić buraczki w przecierze do stanu półmiękkości.
  • Na innej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojone w paseczki, marchewkę i korzeń pietruszki.
  • Do bulionu dorzucić ziemniaki, zagotować, następnie dodać poszatkowaną kapustę i fasolę. Po 15 minutach dodać zawartość obydwu patelni oraz pieprzu, ziele angielskie, liście laurowych i gotować następne 15 minut.
  • Pod koniec dodać zasmażkę zrobioną na maśle, zgnieciony czosnek i natkę pietruszki.
  • Odstawić garnek co najmniej na godzinę. Podawać odgrzany, dokładając oddzielnie do każdego talerza: najpierw porcja wołowiny z bulionu, potem duża łyżka śmietany i wszystko posypać mieszanką posiekanej natki pietruszki i koperku.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości