Trwa ładowanie...
d289xmj
24-05-2022 10:49

Wiosenna zupa z botwinki

Przepis

Botwinka, czyli liście młodych buraków ćwikłowych, to prawdziwy symbol czerwcowej kuchni. To delikatne w smaku warzywo fantastycznie sprawdza się w letnim menu. Jak ugotować botwinkę, by cieszyć się tym pysznym i zdrowym warzywem?

d289xmj
2.7
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • mięso na rosół - najlepiej wędzone (np. podudzie kurczaka)
  • szklanka fasoli "Jaś"
  • ok. 70 ml śmietany (12 proc. lub 18 proc.)
  • 3-4 łyżki octu z białego wina
  • 4-5 ziemniaków
  • pieprz sól, ulubiona przyprawa do zup
Przepis
  • Dzień wcześniej zamoczyć fasolę w zimnej wodzie, aby zmiękła. jeśli się tego nie zrobi, należy gotować ją około dwóch godzin przed dodaniem do zupy.
  • Z mięsa, marchewek, pietruszki, miękkiej już fasoli oraz cebuli ugotować 2,5-3 litrów wywaru. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotować do miękkości.
  • Posiekać botwinkę (łącznie z liśćmi) i dodać do zupy. Gotować do zmięknięcia (około 3-4 minuty).
  • Następnie zabielić śmietaną. Do śmietany dolewać po troszkę zupy i mieszać tak, żeby się nie zwarzyła. Wlać ciepłą od wywaru śmietanę do reszty zupy i wymieszać.
  • Dodać ocet i przyprawić do smaku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wiosenna zupa z botwinki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d289xmj
d289xmj
d289xmj
d289xmj
Więcej tematów
d289xmj