Wiosenna zupa z botwinki

Botwinka, czyli liście młodych buraków ćwikłowych, to prawdziwy symbol czerwcowej kuchni. To delikatne w smaku warzywo fantastycznie sprawdza się w letnim menu. Jak ugotować botwinkę, by cieszyć się tym pysznym i zdrowym warzywem?

BotwinkaBotwinka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 średnie marchewki
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • mięso na rosół - najlepiej wędzone (np. podudzie kurczaka)
  • szklanka fasoli "Jaś"
  • ok. 70 ml śmietany (12 proc. lub 18 proc.)
  • 3-4 łyżki octu z białego wina
  • 4-5 ziemniaków
  • pieprz sól, ulubiona przyprawa do zup

Przepis

  • Dzień wcześniej zamoczyć fasolę w zimnej wodzie, aby zmiękła. jeśli się tego nie zrobi, należy gotować ją około dwóch godzin przed dodaniem do zupy.
  • Z mięsa, marchewek, pietruszki, miękkiej już fasoli oraz cebuli ugotować 2,5-3 litrów wywaru. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotować do miękkości.
  • Posiekać botwinkę (łącznie z liśćmi) i dodać do zupy. Gotować do zmięknięcia (około 3-4 minuty).
  • Następnie zabielić śmietaną. Do śmietany dolewać po troszkę zupy i mieszać tak, żeby się nie zwarzyła. Wlać ciepłą od wywaru śmietanę do reszty zupy i wymieszać.
  • Dodać ocet i przyprawić do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯