Barszcz królewski na dziczyźnie. Lepszego jeszcze nie jadłeś

Przepyszny esencjonalny barszcz na dziczyźnie. Sekretem smaku są suszone grzyby, korzenne przyprawy i domowy zakwas buraczany. Tego smaku nie da się z niczym porównać.

Barszcz królewski na dziczyźnie. Lepszego jeszcze nie jadłeśBarszcz królewski na dziczyźnie. Lepszego jeszcze nie jadłeś
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 50 dag dziczyzny
  • 50 dag buraków
  • włoszczyzna bez kapusty
  • cebula
  • kawałeczek cynamonu
  • 1-2 goździki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • kawałek skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2-3 suszone grzyby
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • 3 szklanki kwasu buraczanego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • surowe żółtko
  • 1/2 szklanki przetartych przez sito wiśni
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przepis

  • Dokładnie wyszorowane buraki upiec w piekarniku. Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Umytą dziczyznę włożyć do rondla, dodać przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, cebulę i grzyby. Zalać przegotowaną wodą, doprowadzić do wrzenia, odszumować, a następnie gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 90 minut.
  • W połowie gotowania wrzucić włoszczyznę. Obrane buraki zetrzeć na tarce do jarzyn, połączyć z przecedzonym rosołem z dziczyzny, wymieszać z roztartym z solą czosnkiem, zagotować.
  • Wlać kwas buraczany, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać przetarte przez sito wiśnie, pokrojone w cienkie paseczki grzyby i pokrojone w kostkę mięso (obrane z kości).
  • Zaciągnąć śmietaną dokładnie rozkłóconą z żółtkiem, podgrzać.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥