Trwa ładowanie...
darfvea
01-12-2021 10:19

Barszcz królewski na dziczyźnie. Lepszego jeszcze nie jadłeś

Przepis

Przepyszny esencjonalny barszcz na dziczyźnie. Sekretem smaku są suszone grzyby, korzenne przyprawy i domowy zakwas buraczany. Tego smaku nie da się z niczym porównać.

darfvea
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©kaninstudio - stock.adobe.com
Składniki
  • 50 dag dziczyzny
  • 50 dag buraków
  • włoszczyzna bez kapusty
  • cebula
  • kawałeczek cynamonu
  • 1-2 goździki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • kawałek skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2-3 suszone grzyby
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • 3 szklanki kwasu buraczanego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • surowe żółtko
  • 1/2 szklanki przetartych przez sito wiśni
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Przepis
  • Dokładnie wyszorowane buraki upiec w piekarniku. Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Umytą dziczyznę włożyć do rondla, dodać przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, cebulę i grzyby. Zalać przegotowaną wodą, doprowadzić do wrzenia, odszumować, a następnie gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 90 minut.
  • W połowie gotowania wrzucić włoszczyznę. Obrane buraki zetrzeć na tarce do jarzyn, połączyć z przecedzonym rosołem z dziczyzny, wymieszać z roztartym z solą czosnkiem, zagotować.
  • Wlać kwas buraczany, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać przetarte przez sito wiśnie, pokrojone w cienkie paseczki grzyby i pokrojone w kostkę mięso (obrane z kości).
  • Zaciągnąć śmietaną dokładnie rozkłóconą z żółtkiem, podgrzać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Barszcz królewski na dziczyźnie. Lepszego jeszcze nie jadłeś
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj