Barszcz wigilijny na zakwasie
Wigilijny barszcz jest lekko kwaśny, klarowny, pachnie grzybami i ma głęboki kolor. Jak go zrobić? Zobaczcie nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Buraki i warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wywarem grzybowym, dodać 0,5 l wody, przyprawy i gotować 1 godzinę.
- Barszcz przecedzić, dodać kwas buraczany, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować i podawać z uszkami z grzybami.
- Zamiast kwasu buraczanego do barszczu można dodać sok wyciśnięty ze starych buraków. Można też utrzeć buraki, dodać do ugotowanego barszczu, raz zagotować i odcedzić
- Barszcz tak przygotowany należy doprawić sokiem z cytryny. Zamiast cukrem, barszcz można doprawić miodem.
- Do barszczu można dodać 100 ml czerwonego wina.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl