Ulubiona sałatka Amerykanów. Składniki znajdziesz w lodówce
Sałatka cobb to amerykański klasyk. Znajdziemy w niej kawałki pieczonego kurczaka, jajka, awokado, pomidory, cebulę, ser pleśniowy i chrupiący bekon. Kropką nad i jest sos vinegret, który doskonale łączy składniki. Sałatka jest sycąca i łatwa do zrobienia. Sprawdzi się jako obiad do pracy. Więcej pomysłów na pyszne dietetyczne dania znajdziecie na blogu "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 200 g mięsa z piersi kurczaka (pieczonego lub grillowanego)
- 2 duże jajka
- 1/2 awokado
- 100 g pomidorków cherry lub 2 pomidory malinowe
- 1 mała cebula, może być czerwona (u mnie brak cebuli)
- 70 g boczku wędzonego lub gotowanego
- 50 g niebieskiego sera pleśniowego typu gorgonzola
- 1/2 sałaty lodowej lub 1/2 opakowania mixu sałat
Sos vinegret:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- płaska łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Następnie je obieramy i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy i podsmażamy na brązowy kolor na suchej patelni, by wytopić z niego tłuszcz. Pomidorki dzielimy na ćwiartki, cebulę siekamy w piórka. Sałatę należy porwać na mniejsze kawałki (jeśli jest taka potrzeba), ser pokroić, awokado obrać, usunąć pestkę i również pokroić. Na dwóch talerzach rozkładamy sałatę, a na wierzchu pozostałe składniki obok siebie. Składniki sosu vinegret łączymy ze sobą w miseczce za pomocą rózgi. Polewamy sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze