WP

Ulubiona sałatka Amerykanów. Składniki znajdziesz w lodówce - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Dietolog
Podziel się

Sałatka cobb to amerykański klasyk. Znajdziemy w niej kawałki pieczonego kurczaka, jajka, awokado, pomidory, cebulę, ser pleśniowy i chrupiący bekon. Kropką nad i jest sos vinegret, który doskonale łączy składniki. Sałatka jest sycąca i łatwa do zrobienia. Sprawdzi się jako obiad do pracy. Więcej pomysłów na pyszne dietetyczne dania znajdziecie na blogu "Dietolog".

Składniki
  • 200 g mięsa z piersi kurczaka (pieczonego lub grillowanego)
  • 2 duże jajka
  • 1/2 awokado
  • 100 g pomidorków cherry lub 2 pomidory malinowe
  • 1 mała cebula, może być czerwona (u mnie brak cebuli)
  • 70 g boczku wędzonego lub gotowanego
  • 50 g niebieskiego sera pleśniowego typu gorgonzola
  • 1/2 sałaty lodowej lub 1/2 opakowania mixu sałat

Sos vinegret:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • płaska łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Następnie je obieramy i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy i podsmażamy na brązowy kolor na suchej patelni, by wytopić z niego tłuszcz. Pomidorki dzielimy na ćwiartki, cebulę siekamy w piórka. Sałatę należy porwać na mniejsze kawałki (jeśli jest taka potrzeba), ser pokroić, awokado obrać, usunąć pestkę i również pokroić. Na dwóch talerzach rozkładamy sałatę, a na wierzchu pozostałe składniki obok siebie. Składniki sosu vinegret łączymy ze sobą w miseczce za pomocą rózgi. Polewamy sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP