Kaczka pieczona z jabłkami. Wykwintny obiad dla całej rodziny
Przepis jest bardzo prosty, a kaczka będzie aromatyczna, soczysta z chrupiącą skórką. Zachęcamy do przygotowania jej. Na pewno mile zaskoczycie swoich bliskich. - Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi, moja ważyła 2 kg więc piekła się przez około 2,5 godziny - mówi autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- szczypta soli
- 2 szt. dużych jabłek
- 2 łyżki majeranki
- 2,5 kg kaczki
Przepis
Umytą i osuszoną kaczkę nacieram dokładnie od wewnątrz i na wierzchu majerankiem oraz solą. Następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka obieram, pozbawiam z gniazd nasiennych,kroję na mniejsze części, obtaczam w majeranku i nadziewam kaczkę. Kaczkę przekładam do naczynia żaroodpornego, wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę, następnie przykrywam kaczkę, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez 1,5 godziny, co 15 minut polewam wytapiającym się tłuszczem. Gotową kaczkę wyjmuję z piekarnika i podostawiam na 15 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.