WP

Kaczka pieczona z jabłkami. Wykwintny obiad dla całej rodziny - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Przepisy tradycyjne
Podziel się

Przepis jest bardzo prosty, a kaczka będzie aromatyczna, soczysta z chrupiącą skórką. Zachęcamy do przygotowania jej. Na pewno mile zaskoczycie swoich bliskich. - Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi, moja ważyła 2 kg więc piekła się przez około 2,5 godziny - mówi autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki
  • szczypta soli
  • 2 szt. dużych jabłek
  • 2 łyżki majeranki
  • 2,5 kg kaczki
Przepis

Umytą i osuszoną kaczkę nacieram dokładnie od wewnątrz i na wierzchu majerankiem oraz solą. Następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka obieram, pozbawiam z gniazd nasiennych,kroję na mniejsze części, obtaczam w majeranku i nadziewam kaczkę. Kaczkę przekładam do naczynia żaroodpornego, wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę, następnie przykrywam kaczkę, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez 1,5 godziny, co 15 minut polewam wytapiającym się tłuszczem. Gotową kaczkę wyjmuję z piekarnika i podostawiam na 15 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.

Zobacz też: chaczapuri

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP