Trwa ładowanie...
d4adtif
11-05-2018 15:18

Kaczka pieczona z jabłkami. Wykwintny obiad dla całej rodziny

Przepis

Przepis jest bardzo prosty, a kaczka będzie aromatyczna, soczysta z chrupiącą skórką. Zachęcamy do przygotowania jej. Na pewno mile zaskoczycie swoich bliskich. - Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi, moja ważyła 2 kg więc piekła się przez około 2,5 godziny - mówi autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

d4adtif
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Przepisy tradycyjne
Źródło: Przepisy tradycyjne
Składniki
  • szczypta soli
  • 2 szt. dużych jabłek
  • 2 łyżki majeranki
  • 2,5 kg kaczki
Przepis

Umytą i osuszoną kaczkę nacieram dokładnie od wewnątrz i na wierzchu majerankiem oraz solą. Następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka obieram, pozbawiam z gniazd nasiennych,kroję na mniejsze części, obtaczam w majeranku i nadziewam kaczkę. Kaczkę przekładam do naczynia żaroodpornego, wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę, następnie przykrywam kaczkę, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez 1,5 godziny, co 15 minut polewam wytapiającym się tłuszczem. Gotową kaczkę wyjmuję z piekarnika i podostawiam na 15 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.

Zobacz też: chaczapuri

Kaczka pieczona z jabłkami. Wykwintny obiad dla całej rodziny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4adtif
d4adtif
d4adtif
d4adtif
Więcej tematów
d4adtif