Udka kurczaka duszone z fasolką szparagową
Proste składniki, pyszny efekt. Udka kurczaka duszone z sezonowymi warzywami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 10 szt. podudzia z kurczaka
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- ½ kg fasolki szparagowej
- 1/3 główki kapusty białej
- 2 papryki czerwone
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu chili słodkiego
- olej do smażenia
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól
- Mięso myję, osuszam, usuwam kości, skórę i kroję na małe kawałki.
- Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso, doprawiam solą. Smażę około 30 minut, podlewam wodą, wlewam sos sojowy, sos chili.
- Fasolkę myję, obcinam końcówki, kroję na pół. Kapustę drobno szatkuję. Papryki oczyszczam z nasion kroję w paseczki. Warzywa przekładam do mięsa, gotuję około 20 minut.
- Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję do zagotowania.
- Danie gotowe, podaję z ryżem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze