Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką
Sezon na porzeczki to idealna okazja do przygotowania słodkiego wypieku. Owoce świetnie komponować się będę z dwukolorową masą ciasta i lukrem. Przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 2 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka kefiru
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 kopiasta łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- ok. 300 g czerwonych porzeczek
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- odrobina wody
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Porzeczki obrywamy z gałązek. Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kardamonem i goździkami. Dodajemy ją naprzemiennie z kefirem do masy, cały czas ucierając. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Czekoladową masę wylewamy na jasne ciasto i przy pomocy patyczka lub trzonka łyżeczki robimy esy-floresy. Na wierzchu układamy porzeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Po podpieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Gdy ciasto będzie zimne, robimy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder, dodajemy odrobinę wody i mieszamy. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodajemy odrobinę wody i znowu mieszamy. Z ilością wody trzeba uważać, bo lukier od razu robi się wodnisty i spłynie nam z ciasta. Ciasto lukrujemy, ozdabiamy porzeczkami.
Zobacz także: agrestowy sernik na zimno
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze