Trwa ładowanie...
d2mp0ab
31-07-2017 08:54

Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką

Przepis

Sezon na porzeczki to idealna okazja do przygotowania słodkiego wypieku. Owoce świetnie komponować się będę z dwukolorową masą ciasta i lukrem. Przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

d2mp0ab
3.3
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.kulinarneprzygodygatity.pl
Źródło: www.kulinarneprzygodygatity.pl
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kefiru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 kopiasta łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • ok. 300 g czerwonych porzeczek

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • odrobina wody
Przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Porzeczki obrywamy z gałązek. Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kardamonem i goździkami. Dodajemy ją naprzemiennie z kefirem do masy, cały czas ucierając. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Czekoladową masę wylewamy na jasne ciasto i przy pomocy patyczka lub trzonka łyżeczki robimy esy-floresy. Na wierzchu układamy porzeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Po podpieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Gdy ciasto będzie zimne, robimy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder, dodajemy odrobinę wody i mieszamy. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodajemy odrobinę wody i znowu mieszamy. Z ilością wody trzeba uważać, bo lukier od razu robi się wodnisty i spłynie nam z ciasta. Ciasto lukrujemy, ozdabiamy porzeczkami.
Zobacz także: agrestowy sernik na zimno

Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mp0ab
d2mp0ab
d2mp0ab
d2mp0ab
Więcej tematów
d2mp0ab