Trwa ładowanie...
d1g1ul3
17-10-2021 11:05

Tradycyjny bogracz według przepisu Roberta Makłowicza

Przepis

Robert Makłowicz w jednym z odcinków swojego programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" podzielił się przepisem na bogracz. Dziś przypominamy te recepturę. Bogracz, czyli węgierska zupa, którą przygotowuje się w specjalnym kociołku, to doskonała propozycja na jesień.

d1g1ul3
4.4
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Oleg Bannikov
Składniki
  • wędzona słonina (może być boczek wędzony)
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 50 dkg wołowiny
  • 2 zielone papryki
  • 40 dkg marchwi i pietruszki
  • 2 pomidory
  • 60 dkg ziemniaków
  • dużo ostrej papryki w proszku
  • sól
  • łyżka słodkiej papryki
  • pieprz
Przepis
  • Słoninę stopić na skwarki, zezłocić cebulę, dodać ostrą paprykę, następnie wołowinę pokrojoną w kostkę. Dusić 2 minuty, następnie dodać wodę, posolić. Potem dusić mięso przez 40 minut, aż będzie na wpół miękkie.
  • Dodać zieloną paprykę, marchew z pietruszką, słodką paprykę (przyprawę), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pieprz, gotować jeszcze z 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Na końcu dodać pomidory.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjny bogracz według przepisu Roberta Makłowicza
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1g1ul3
d1g1ul3
d1g1ul3
d1g1ul3
Więcej tematów
d1g1ul3