Trwa ładowanie...
d3wromd
12-04-2022 09:18

Tradycyjna babka wielkanocna

Przepis

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pachnącej, wyrośniętej, domowej babki. Mamy dla was sprawdzony przepis na świąteczny wypiek z Dworu Korona Karkonoszy. Wypróbujcie koniecznie, a nie będziecie żałować.

d3wromd
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: " "
Składniki
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów
  • Na wierzch: cukier puder lub lukier
Przepis
  • Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22-25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
  • Masło roztopić. Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Odstawić.
  • Do większej miski wbić jajka o temperaturze pokojowej, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na gęstą, jasną i puszystą masę. W między czasie dodać cukier z prawdziwą wanilią.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszanką mąki i delikatnie zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do ciast wlać masło i znowu zmiksować do połączenia się składników. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć i ostudzić. Ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i np. obranymi migdałami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjna babka wielkanocna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wromd
d3wromd
d3wromd
d3wromd
Więcej tematów
d3wromd

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj