Babka ziemniaczana na drożdżach. Klasyk z Podlasia w nowym wydaniu
Babka ziemniaczana na drożdżach to nico lżejsza wersja tradycyjnej babki ziemniaczanej z boczkiem i cebulą. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg obranych surowych ziemniaków,
 - 420 g mąki pszennej tortowej,
 - 3 jajka,
 - 1,5 płaskiej łyżki soli,
 - 170 ml mleka,
 - 17 g suchych drożdży,
 - 1 łyżka masła lub smalcu,
 - bułka tarta do wysypania formy.
 
Przepis
- Kartofle zetrzeć na tarce do kartofli, lub na tarce z drobnymi oczkami.
 - Mleko lekko podgrzać i wsypać do niego drożdże. Dodać cukier, wymieszać i na kilka minut odstawić.
 - Do kartofli dodać mąkę, rozbełtane jajka, wlać mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sól i wymieszać.
 - Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
 - Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.
 - Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia.
 - Ciasto posmarować roztopionym tłuszczem.
 - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę.
 - Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć.
 - Podałam z sosem z kurkami.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl