Trwa ładowanie...
d22rct0
Joanna Krzewińska

Babka ziemniaczana na drożdżach. Klasyk z Podlasia w nowym wydaniu

Przepis

Babka ziemniaczana na drożdżach to nico lżejsza wersja tradycyjnej babki ziemniaczanej z boczkiem i cebulą. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d22rct0
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 1 kg obranych surowych ziemniaków,
  • 420 g mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka,
  • 1,5 płaskiej łyżki soli,
  • 170 ml mleka,
  • 17 g suchych drożdży,
  • 1 łyżka masła lub smalcu,
  • bułka tarta do wysypania formy.
Przepis
  • Kartofle zetrzeć na tarce do kartofli, lub na tarce z drobnymi oczkami.
  • Mleko lekko podgrzać i wsypać do niego drożdże. Dodać cukier, wymieszać i na kilka minut odstawić.
  • Do kartofli dodać mąkę, rozbełtane jajka, wlać mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sól i wymieszać.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.
  • Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia.
  • Ciasto posmarować roztopionym tłuszczem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę.
  • Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć.
  • Podałam z sosem z kurkami.
Babka ziemniaczana na drożdżach. Klasyk z Podlasia w nowym wydaniu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d22rct0
d22rct0
d22rct0
d22rct0
d22rct0
Więcej tematów
d22rct0